Denna klassiska, men oj så smakrika, marmelad är en självklarhet till ostbrickan! Den är gjord på de saftiga Victoria-plommonen, vilka i kombination med kanel och kardemumma utgör en alldeles utmärkt trio!
Plommonfakta!
Plommon är en så kallad stenfrukt, bland annat tillsammans med persika, mango och nektarin. Trädet blommar tidigt under våren, frukten mognar sedan senare mellan sensommar till höst. Dess historia tros börja i Kaukasusbergen där den förädlades som en korsning mellan slånbär och körsbärsplommon.
Skalets djupt röda färg kommer från tyrosin, en av de 20 aminosyrorna som finns. Den är även nyttig på andra sätt, bland annat genom att den kan hjälpa med magproblem tack vare det rika fiberinnehållet. Plommonet innehåller även kalium och mycket antioxidanter. En riktig superfrukt!
Kanel och kardemumma – två favoritkryddor
Som om det inte vore nog med den fantastiska plommonsmaken, har marmeladen en fantastisk ton av kanel och kardemumma. Två klassiska kryddor i bakning och matlagning. Men visste du detta om kryddorna?
- Kanel är bark från arter i släktet Cinnamomum med cirka 250 olika arter
- Redan runt 2700 f.Kr. verkar kassiakanel ha använts som medicin av kejsaren av Kina
- Kardemumman kommer ursprungligen från Sri Lanka och Sydindien och kom till Europa via Sidenvägen
- Skandinavien och Mellanöstern står tillsammans för cirka hälften av världens förbrukning
- Kardemumma kallas också för kryddornas drottning
Vad är skillnaden på marmelad och chutney?
Plommonmarmeladen är, som namnet avslöjar, en marmelad. Men vad är det egentligen som skiljer marmeladen från chutneyn? Den främsta skillnaden är vad de är gjorda av. Medan marmelad oftast görs på citrusfrukter, plommon eller persika, så görs chutney av tomat, aubergine och lök. Ser du ett mönster? Ja, för även om dessa exempel bara är en bråkdel av de sorter som finns, är marmeladen sötare och används ofta som pålägg och i desserter, samtidigt som chutneyn oftare är salt, kryddig och ett tillbehör till mat.
En prisbelönt favorit
Ja, precis som många av Sörgården Målas produkter är denna en vinnare. Inte nog med att den är diplomerad av Husmanbord i Grythyttan 2014, så serverades den även på Nobelfesten, festernas fest, 2016.
Ingredienser: Plommon (68%), rårörsocker*(28%), citron*, pektin, kardemumma*, kanel* (*Ekologiska råvaror- totalt 38%) SE-EKO-04
Fruktmängd 71 g per 100g