Ketchupen är betydligt mer smakrik än en traditionell ketchup och sötas naturligt med honung från Herrängs Biodling. Vi rekommenderar den tillsammans med Hagshultskorv och krispiga lökringar, smaksensation utlovas!
Passar till alla tillfällen såsom allt från finmiddagen till korvgrillningen. Uppskattas av personer som tycker om förhöjda smaker och naturliga ingredienser.
Lite fakta om ketchup
Ketchup, en kryddsås, förekommer i många varianter och smaker. Den mest kända är tomatketchup, men fet finns även mangoketchup, valnötsketchup och svampketchup. Den tros ha östasiatiskt ursprung och namnet kan vara hämtat från den sydkinesiska fisksåsen khetsap.
Tomatketchupen som vi känner den idag började tillverkas i större skala av Henry Heinz 1876. Innan detta dök den dock upp i amerikanska receptböcker. I Sverige slog den igenom under 1950-talet i samband med att AB Felix började tillverka den 1955.
Visste du detta om tomater?
- Tomat, med det generella vetenskapliga namnet Solanum lycopersicum, är i faktum en potatisväxt. Botaniskt sett är den röda tomaten inte en grönsak, utan räknas som ett bär.
- Den härstammar från Peru i Sydamerika och nyttjades tidigt av Inkafolket och det finns belägg för för att den odlats i Mexiko redan år 700 f.Kr. Den kom först hit till Norden under 1600-talet och blev allmänt känd under 1700-talet.
- Den största tomaten som finns beskriven vägde hela 4 377 kg från staden Clinton i staten New York.
- Den största tomatplantan täckte en yta på hela 85,46 kvadratmeter och växte i Japan.
- Äldre namn på tomat är paradisäpple och kärleksäpple
Om Kocken & Grisen
Kocken & grisen ägs och drivs av kocken Daniel Totti som bland annat var med och skapade och drev Restaurang Gotland och Gute Grill i Stockholm. Daniel har också lagat mat på Nobelmiddagen och syns i TV bakom grytorna. Idag bor han i Roslagen och lagar mat på olika uppdrag samt skapar fina produkter med bra ingredienser och rena smaker.
Ingredienser: Tomat, lök, vitlök, ingfära, persilja, salt, honung, ättika, kaffebönor, korianderfrö och ceylonkanel.