Soliga Provence har fått stämma möte med de djupa svenska skogarna och resultatet blir en härlig favorit!
Allra bäst är den naturligtvis att njuta tillsammans med någon man tycker om.
Svenska blåbär (Vazzinium myrtillus)
Blåbär är fantastiskt gott och en av de vanligaste växterna i Sverige. Blåbärsriset täcker cirka 17 procent av Sveriges yta och trivs bäst i granskog. Det är många som tycker om det läckra och nyttiga bäret bland andra björnar, rävar, grävlingar, orrar och ripor. Rådjur och älgar föredrar själva riset. Blåbär (Vazzinium myrtillus) växer vilt i större delen av Europa, dock inte i Medelhavsområdet. Våra blåbär ska inte förväxlas med amerikanskt blåbär (Vaccinium corymbosum och V. angustifolium) de både ser och smakar annorlunda. På engelska heter det europeiska blåbäret bilberry men ofta kallas de också blueberry. Fullmogna blåbär har ett saftigt fruktkött, som trots växtens namn är mörkt vinrött. Smaken är söt med obetydlig syra.
Blåbäret är släkt med växter som rhododendron och azalea.
Nyttiga bär
Blåbär är nyttigt på flera sätt. Det förbättrar minnet och anses också vara bra för synen och magen. Dessutom innehåller bären nyttiga antioxidanter och C-vitamin (8 mg askorbinsyra per 100 g). (rekommenderat dagsbehov 75 – 100 mg).
Vara ett blåbär
Uttrycket blåbär som används på nybörjare eller amatörer inom sport härstammar från 1960-talet. Mindre duktiga åkare i Vasaloppet stannade gärna vid stationerna med blåbärssoppa och spillde lite vid varje tillfälle så att de vid målgång såg ut som blåbär.
Lavendel
I marmeladen finns också härligt doftande lavendel. Om du vill använda lavendel i matlagningen eller bak ska du plocka blommorna när de är helt utslagna, då har de allra mest eteriska oljor i sig. vill du torka blommar så blir de bäst om du plockar dem innan blomman slagit ut.
Ingredienser
Blåbär, rårörsocker, citron, pektin, lavendel
Fruktmängd
68 g per 100g
Näringsdeklaration
Innehåll per 100g: Energi 697 kJ/166 kcal; Fett 0,2 g (mättat fett 0 g); Kolhydrater 42 g (sockerarter 39 g); Protein 0,5 g; Salt 0,01 g