Det här är knäckebrödet som gjorde Grännknäcke känt. Den underbara loggan med en ”huvudfoting” har prytt produkten sedan start. Grännaknäcke bakas för hand med fina råvaror och mycket kärlek.
Grännaknäcke är gott som det är, men knäckebrödet gör sig väldigt bra som tillbehör till ostbricka. Ett måste tillsammans med en lagrad hårdost och en av våra många olika prisbelönta marmelader.
Visste du detta om knäckebröd?
Knäckebröd härstammar faktiskt från Sverige och är ett hårt jäst bröd.
Historian bakom knäckebröd sträcker sig långt tillbaka i tiden. Från början var knäckebröd ett runt, stort och tunt bröd med ett hål i mitten. Hålet var där för att man hängde upp dem på stänger i förråd eller taket för att hålla dem torra. Detta, dvs. torkning, var förr en vanlig konserveringsmetod. Denna klassiska form på knäckebröd finns kvar än idag.
Föregångaren till knäckebröd är det så kallade spisbrödet. Spisbröd är ett fornsvenskt ord och syftar på mörka och torra bröd. Det var grövre än knäckebröd och bakades på korn eller osiktat rågmjöl på 1700- och 1800-talet. Spisbrödet var inget fint bröd, utan var främst till för tjänstefolk.
Knäckebrödet fanns till en början bara i östra Värmland men är idag en klassisk svensk exportvara. I Sverige uppskattas det att 85% av alla hushåll har knäckebröd hemma. Detta kan jämföras med Tysklands 45% och Frankrikes 8%. I snitt äter en person 4 kg knäckebröd per år.
Knäckebröd blev först en industri runt 1800-talets mitt då de första bagerierna som bakade knäckebröd öppnades.
Ingredienser: RÅGMJÖL, VETEMJÖL, SESAMFRÖ, linfrö, solrosfrö, surdeg av råg, jäst, salt & vatten.
Kan innehålla spår av ÄGG, MJÖLK, MANDEL, HASSELNÖTTER, VALNÖTTER.