Så här kan du använda Guldtalg:
- Steka kött i, det tillför köttet mer smak och ger en krispig stekyta.
- Klicka talg över det varma köttet och servera direkt.
- Steka grönsaker i och hitta nya smaksensationer.
- Gör majonnäs och få ett smakrikt tillbehör till tex. råbiffen.
- Smaksätt såsen.
- Byt ut hälften av smöret när du gör bearnaisen och få en extra djup och fin smak.
- Bred det på mackan och strö lite flingsalt över.
Fakta om talg
- Talg kan hettas upp till högre temperatur än vanligt smör.
- Den gula färgen visar att det kommer från gräsätande djur.
- Innehåller naturligt vitaminer, mineraler och Omega-3.
- Talgen återgår till fast form igen, efter att du värmt upp det.
- Hållbarheten är lång minst ett år (och oftast mycket längre än så).
Ännu mer fakta:
Rykpunkt: Beskriver hur mycket värme oljor och fetter tål innan de börjar ryka. Alla orenheter som finns i ett fett sänker rykpunkten. Rykpunkten för talg är 205 grader (för smör är den ca 150 grader).
Om fett eller oljor överhettas, alltså passerar sin rykpunkt, börjar fettet brytas ner. Det innebär att näringsvärdet sjunker och det får en sämre smak. Det bildas också toxiska föreningar som är direkt skadliga.
Tändpunkt för talg från kor: 360 grader
Talg eller nöttalg som det också kallas när fettet kommer från kor är nyttigt, gott och mycket användbart. Fett från tex grisen kallas för ister.