Lingonsylt – en självklar del i den svenska husmanskosten. Passar perfekt till köttbullar, potatisbullar, kroppkakor och mycket, mycket mer. Lingonen i den här sylten från Byarums skafferi är plockade i Småland.
Mer om lingon
Lingon, som har det vetenskapliga namnet Vaccinium vitis-idaea, är ett vintergrönt ris som blir 10-40 centimeter högt och sprider sig med underjordiska rötter. Växten är vanlig i gles barrskog, speciellt tallskog, och finns i hela Sverige förutom sydligaste Skåne och Öland. Den är riktigt tålig mot kyla och kan tåla temperaturer ner till -40°C! Bäret innehåller ämnet bensoensyra och är därmed självkonserverande. Förr gjorde man oftast bärmos av lingon som är en kokt, sur lingonsylt då man inte tillsätter något socker.
Lingonet är väldigt nyttigt. Det innehåller organiska syror, vitamin A, C, B1, B2 och B3, samt grundämnena kalium, kalcium, magnesium och fosfor. Osötade lingon används även i medicinskt syfte inom folkmedicinen som ett medel mot urinvägsinfektion.
Visste du att lingonsylt på vissa dialekter, bland annat småländskan, kallas för krösamos?
Faktum är att vi i Skandinavien äter mest lingon i världen, främst tack vare allemansrätten. Men utöver att vara en tillgång för oss människor är lingon en viktig energikälla för våra djur, bland annat björnar, rävar och fåglar.
Lingon på engelska
Det svenska språket älskar låneord. Vi har ord från franskan, tyskan och engelskan, bland annat, men när det kommer till lingon är det faktiskt tvärt om. Här är det det svenska ordet lingon som är ursprunget för engelskans ord för bäret – lingonberry. Kanske inte så konstigt eftersom det namngavs och beskrevs av Carl von Linné år 1753. Kärt barn har ju dock många namn, och andra namn för lingon i det engelska språket är bland annat foxberry, bearberry, beaverberry och redberry.
Byarums skafferi
Byarums skafferi startade i januari 2015. Deras affärsidé är att ha naturen som bas, och att ta tillvara på naturens resurser. De har inriktat sig på tillverkning av t.ex. sylt, saft, marmelad, chutney och fruktsirap. Byarums skafferi anser att det finns ett behov av deras produkter då många av de sylter, saftsorter och marmelader med mera som finns ute i handeln idag innehåller ett flertal ämnen som vi själva är tveksamma till. Men även att man bör ta ett ansvar när det gäller miljön, vilket är därför vi bör konsumera mer svenskt och gärna närproducerat.
Tummen upp tycker vi på Hagshultskossorna!