Ja oavsett årstid, väder och vind är det gott med chips! Till sommaren rekommenderar vi dessa till grillningen eller till en kall öl. När hösten drar in och vintern nalkas är dessa perfekta för mysiga kvällar med nära och kära eller till filmkvällen i soffan – goda med eller utan dip! De är helt enkelt perfekta! Det enkla är ibland det bästa.
Om Gårdschips
Gårdschips grundades 1994 och har sedan dess producerat krispiga chips i Laholm. Sedan 2021 är dessutom deras produktion 100% fossilfri, något vi på Hagshultskossorna verkligen gillar!
Det är helt spårbara chips. Du kan läsa på påsen vilken bonde som odlat potatisen, vad det är för potatissort och vilken åker den växt på. Du kan också läsa vem som är chipsmästaren för just den här påsen, hur coolt?!
Världens smak kan du alltså få från lilla Laholm. På Gårdschips används enbart halländsk potatis som varsamt friteras i små omgångar. Chipsen kryddas sedan med smaker från hela världen. ”Halländskt hantverk” – helt enkelt!
Hur potatischipset kom till
Det första receptet på chips av potatis återfinns i William Kitchiners kokbok ”The Cook’s Oracle” från 1817 och såldes med stor framgång i både England och USA. Receptet var att potatis skalades, skivades i 5 millimeters tunna skivor och sedan friterades i ister eller flott. Till en början var potatischipsen något som serverades på restaurang och åts med kniv och gaffel, likt pommes frites. Först under 1890 och tidigt 1900-tal började chipsen tillverkas för att säljas i matbutik, och när fritösen kom 1929 ökade tillverkningen drastiskt. Att försäljningen kunde öka är även mycket tack vare förpackningen. Under 1920-talet bad en entreprenör, Laura Scudder, sina anställda att göra påsar av vaxpapper. Detta ledde till minskat antal förstörda chips i transporten, samt att de höll sig färska och krispiga längre. Detta i samband med att cellofanen uppkom gjorde att potatischips kunde bli en massproducerad produkt. De första kryddade chipsen kom först 1962. Det var i Storbritannien och hade smak av ost och lök. Trots detta var marknaden liten och den ökade inte förrän under 1980-talet i samband med utvecklingen av TV-kanaler och TV-tittandet ökade. Chipsen blev då snabbt som en belöning efter arbetsveckan.
Ingredienser: 72 % potatis, 27 % rapsolja, 1 % salt