Brisket på grillen?
Javisst – En brisket passar mycket bra att grilla. Men innan det är dags för grillen lägger du köttet i en stor kastrull och täcker köttet med buljong och kryddor. Koka upp och skumma av. Låt det småputtra i ca två timmar (om du har ca 1 kg kött). Låt köttet kallna i buljongen och låt det sedan stå i minst 5 timmar (det här kan du förbereda flera dagar innan det är dags att grilla).
Rör ihop en smarrig glaze av bland annat soja och honung. Skär din brisket i lagom portionsbitar och grilla på medelvärme i ca 20 minuter, pensla under tiden med glazen. Köttbitarna behöver bara få en god grillsmak och blir varmt – det är ju redan färdigkokt. Servera med rostade rotfrukter, en fräsch sallad och kanske någon färskost (som sås).
Röka brisket – hur gör man?
Förbered dagen innan genom att torrsalta köttet (hinner du inte det så i alla fall 2 timar innan). Du bör använda ungefär 1 tsk salt per kg kött. Låt det saltade köttet vila i kylen. När det är dags att börja röka tar du ut köttet och strör på ett jämnt lager med nymald, grovmalen svartpeppar (gärna färsk svartpeppar direkt från Ceylon, det hittar du i vår gårdsbutik).
Vad är bäst temperatur för perfekt brisket?
Man brukar tillaga brisket mellan 105 – 153 grader. Ju lägre grader desto längre tid tar det, ju högre temperatur desto större är risken att köttet torkar under tillagningen. Känns ytan lite torr är det bra att spraya vatten ungefär en gång timman, eller oftare vid behov.
Din brisket är klart när innertemperaturen är ungefär 90-95 grader.
En bra rökt brisket ska ha en riktig skorpa som bör vara djupt mörkröd/brun.
Vad skiljer brisket från bringa?
Brisket är i grunden samma bit som bringan, med skillnaden att den styckas fram på ett annorlunda sätt. I Sverige är brisket ingen vanlig styckdetalj, men i södra USA är den desto vanligare där den oftast röks. Den har däremot blivit vanligare även här i Sverige då den spridits tillsammans med den amerikanska rök- och BBQ-kulturen. Idag är brisket inget du hittar i en vardaglig matbutik, utan något man kan behöva leta efter, eller kanske till och med fråga om hos mindre köttproducenter. Vi styckar endast fram den under sommaren då den har en självklar plats i frysen hos oss.
Ska jag låta mitt kött vila?
Ja, alla bitar mår bra av att vila innan du trancherar dem. En exakt tid är svår att säga eftersom det beror på bitens storlek, men generellt 10-20 minuter brukar vara lagom. Slå gärna in det i bakplåtspapper medan den vilar, eller folie om du vill behålla värmen lite längre. Syftet med att vila köttet är att behålla köttsaften och låta den fördela sig över hela biten, detta görs alltså för att undvika ett torrt kött. Temperaturen ska sjunka till ungefär 70 grader innan du trancherar.
Tranchera rätt – hur gör man?
Skär alltid mot muskelfibrernas riktning när du ska skära upp och servera köttet, då blir inte köttet segt utan istället mört och gott.