Brisket på grillen?
Javisst – En brisket passar mycket bra att grilla. Men innan det är dags för grillen lägger du köttet i en stor kastrull och täcker köttet med buljong och kryddor. Koka upp och skumma av. Låt det småputtra i ca två timmar (om du har ca 1 kg kött). Låt köttet kallna i buljongen och låt det sedan stå i minst 5 timmar (det här kan du förbereda flera dagar innan det är dags att grilla).
Rör ihop en smarrig glaze av bland annat soja och honung. Skär din brisket i lagom portionsbitar och grilla på medelvärme i ca 20 minuter, pensla under tiden med glazen. Köttbitarna behöver bara få en god grillsmak och blir varmt – det är ju redan färdigkokt. Servera med rostade rotfrukter, en fräsch sallad och kanske någon färskost (som sås).
Röka brisket – hur gör man?
Förbered dagen innan genom att torrsalta köttet (hinner du inte det så i alla fall 2 timar innan). Du bör använda ungefär 1 tsk salt per kg kött. Låt det saltade köttet vila i kylen. När det är dags att börja röka tar du ut köttet och strör på ett jämnt lager med nymald, grovmalen svartpeppar.
Vad är bäst temperatur för en perfekt brisket?
Man brukar tillaga brisket i 105 – 153 grader. Ju lägre grader desto längre tid tar det, ju högre temperatur desto större är risken att köttet torkar under tillagningen. Känns ytan lite torr är det bra att spraya med vatten ungefär en gång timman, eller oftare vid behov.
Ditt kött är klart när innertemperaturen är ungefär 90-95 grader.
En bra rökt brisket ska ha en riktig skorpa som bör vara djupt mörkröd/brun.
Vad skiljer brisket från bringa?
Brisket är i grunden samma bit som bringan, med skillnaden att den styckas fram på ett annorlunda sätt. I Sverige är det ingen vanlig styckdetalj, men i södra USA är den desto vanligare, där den oftast röks. Den har däremot blivit vanligare även här i Sverige då den spridits tillsammans med den amerikanska rök- och BBQ-kulturen. Idag är brisket inget du hittar i en vardaglig matbutik, man får leta efter en bra köttbutik eller hos någon uppfödare. Vi styckar fram brisket under sommaren och tidig höst. Övriga delen av året gör vi det på beställning. Hör av dig om du är intresserad. Antingen besöker du vår gårdsbutik eller hör av dig via mu@hagshult.se
Ska jag låta mitt kött vila?
Ja, alla bitar mår bra av att vila innan du trancherar dem. En exakt tid är svår att säga eftersom det beror på bitens storlek, men generellt 10-20 minuter brukar vara lagom. Slå in köttet i bakplåtspapper eller i Butchers BBQ paper medan den vilar. Syftet med att vila köttet är att behålla köttsaften och låta den fördela sig över hela biten, detta görs alltså för att undvika ett torrt kött. Använder du Butchers paper så låter det köttet andas vilket gör att skorpan håller sig krispig och god. Temperaturen ska sjunka till ungefär 70 grader innan du trancherar.
Tranchera rätt – hur gör man?
Det är det viktigt att köttet skärs tvärs över muskelfibrerna när du trancherar den. Det betyder att om du ser att fibrerna går åt ett håll så lägger du kniven tvärs över fibrerna. Det här har större påverkan än vad man kanske kan tro. Om du skär längs med fibrerna kommer din den att bli både seg och svårtuggad – och det vill man ju inte!