Vårt klimatcertifierade gräsbeteskött kommer från pensionerade mjölkkor som flyttar in till oss på Kopensionatet, vi kallar det Recow

Hagshultskossorna är inte uppfödda för att så snabbt som möjligt bli mat. De är avlade för att föda kalvar och ge mjölk under lång tid. När de inte längre producerar tillräckligt med mjölk flyttar de till Kopensionatet. Här bjuds korna på härliga betesmarker i både ängar och skogar, fluffig halm, avslappnande massage och fri tillgång till gårdens egenodlade gräs. Kossorna växer i egen takt utan onaturliga tillskott och kraftfoder. Vi kallar vår idé för Recow.

När mjölkkor inte längre ger tillräckligt med mjölk så skickas de vanligtvis på slakt, det tycker vi är ett rejält resursslöseri. Vår tanke med ordet Recow är att ta tillbaka kon och göra något bra – eller ännu bättre! Egentligen inte bara re-cycle utan till och med up-cycle. Som tack för alla liter mjölk och fina kalvar hon producerat så får hon flytta in på Kopensionatet och leva ett lugnt och avstressat liv med massage och mat i överflöd. Recow är både ett tack och ett sätt att skapa nyttigt, gott och väldigt hållbart kött.

Hur smakar kött från Recow?

Köttet från äldre, gräsätande djur hinner bli marmorerat, smakrikt och nyttigt (extra rikt på Omega-3, vitaminer och mineraler). Fettet blir gulare och köttet får en djupare färg och karaktär, det blir också mindre blankt, framför allt får det ju en helt annan smak – smaken av Hagshult. Kött från en Recow smakar bättre både i munnen och i själen. Vi tycker att om man ska äta kött ska det vara från djur som haft ett långt och innehållsrikt liv.

2015 dök idén upp om att ta tillvara en bortglömd resurs och hösten 2016 startade vi upp verksamheten i nybyggd ladugård. Alla kor är födda och uppväxta i Småland, på Torsjö säteri, utanför Eksjö. Efter pension flyttar de till Kopensionatet i Hagshult.

Gården och vår verksamhet är Klimatcertifierat enligt Svenskt Sigill. Vi arbetar aktivt med hållbarhet och att ta tillvara hela djuret. Ett exempel på det är Krögartalgen, guldgult fett som tas tillvara vid slakten.

Bra kött tar tid och det får det göra här i Hagshult

Till riktigt gott kött finns inga genvägar, men när du är där känner du skillnaden!
Smaken, doften och färgen – allt skiljer sig från traditionellt kött.

Spelar det någon roll vad korna äter?

Vår egen gräsblandning samt de örter och blad som kossorna betar i hagen ger en långsam tillväxttakt och det skapar den unika smaken av småländska Hagshult.

Vi frågade forskare på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, hur stor påverkan maten har på köttets smak. Vi fick snabbt lära oss att det är helt avgörande både för smaken och för köttets utseende.

När kossorna är på mjölkgården i Torsjö så levererar de mjölk som topp-presterande elitidrottare och där får de kraftfoder. Men när de kommer till oss är det ju det omvända. Här vill vi att de ska varva ner och stressa av.

När vi ändrar kosten från kraftfoder till gräs går tillväxttakten långsammare och fettsyrorna i köttet påverkas. Fettet blir gulare och köttet får en djupare färg och karaktär, det blir också mindre blankt – framförallt får det ju en helt annan smak! Det tar fyra till fem kanske upp till sex månader innan köttet och fettet ändrar karaktär och smak. Därför stannar alla kor hos oss minst sex månader.

En annan positiv bieffekt är att köttet får betydligt högre halter av Omega-3 samt fler vitaminer och antioxidanter.

Det finns ytterligare faktorer som påverkar smaken på köttet, vi har ju mjölkkor, till skillnad från köttrasdjur, vilket också gör att köttet har en annan karaktär och en annan smak än traditionellt nötkött.

Vi tycker att det är smaken av Småland, smaken av vårt Hagshult, paketerad i ett hållbart och fantastiskt välsmakande kött.

Nedan ser du lite härliga bilder på hängmörad ryggbiff, cheeseburgare och tartar på entrecôte med majonnäs av Krögartalg från Hagshult.

kött hamburgare

  • Fettets gula färg visar att det kommer från äldre djur
  • Långsam tillväxt ger mer förutsättningar för mer insprängt fett och mer smak
  • Gräsbeteskött är rikt på Omega-3
  • Smakupplevelsen stannar kvar längre i munnen.
  • Innehåller mer vitaminer och mineraler.
  • Mer djupröd färg på köttet 
  • Köttet är mindre blank (ingen palmolja eller andra tillsatserfrån kossornas mat)
  • Smaken är större och mer komplex.