Recow Smaken av Hagshult
VÄrt klimatcertifierade grÀsbeteskött kommer frÄn pensionerade mjölkkor som flyttar in till oss pÄ Kopensionatet, vi kallar det Recow
Hagshultskossorna Àr inte uppfödda för att sÄ snabbt som möjligt bli mat. De Àr avlade för att föda kalvar och ge mjölk under lÄng tid. NÀr de inte lÀngre producerar tillrÀckligt med mjölk flyttar de till Kopensionatet. HÀr bjuds korna pÄ hÀrliga betesmarker i bÄde Àngar och skogar, fluffig halm, avslappnande massage och fri tillgÄng till gÄrdens egenodlade grÀs. Kossorna vÀxer i egen takt utan onaturliga tillskott och kraftfoder. Vi kallar vÄr idé för Recow.
NĂ€r mjölkkor inte lĂ€ngre ger tillrĂ€ckligt med mjölk sĂ„ skickas de vanligtvis pĂ„ slakt, det tycker vi Ă€r ett rejĂ€lt resursslöseri. VĂ„r tanke med ordet Recow Ă€r att ta tillbaka kon och göra nĂ„got bra – eller Ă€nnu bĂ€ttre! Egentligen inte bara re-cycle utan till och med up-cycle. Som tack för alla liter mjölk och fina kalvar hon producerat sĂ„ fĂ„r hon flytta in pĂ„ Kopensionatet och leva ett lugnt och avstressat liv med massage och mat i överflöd. Recow Ă€r bĂ„de ett tack och ett sĂ€tt att skapa nyttigt, gott och vĂ€ldigt hĂ„llbart kött.
Hur smakar kött frÄn Recow?
Köttet frĂ„n Ă€ldre, grĂ€sĂ€tande djur hinner bli marmorerat, smakrikt och nyttigt (extra rikt pĂ„ Omega-3, vitaminer och mineraler). Fettet blir gulare och köttet fĂ„r en djupare fĂ€rg och karaktĂ€r, det blir ocksĂ„ mindre blankt, framför allt fĂ„r det ju en helt annan smak â smaken av Hagshult. Kött frĂ„n en Recow smakar bĂ€ttre bĂ„de i munnen och i sjĂ€len. Vi tycker att om man ska Ă€ta kött ska det vara frĂ„n djur som haft ett lĂ„ngt och innehĂ„llsrikt liv.
2015 dök idén upp om att ta tillvara en bortglömd resurs och hösten 2016 startade vi upp verksamheten i nybyggd ladugÄrd. Alla kor Àr födda och uppvÀxta i SmÄland, pÄ Torsjö sÀteri, utanför Eksjö. Efter pension flyttar de till Kopensionatet i Hagshult.
GÄrden och vÄr verksamhet Àr Klimatcertifierat enligt Svenskt Sigill. Vi arbetar aktivt med hÄllbarhet och att ta tillvara hela djuret. Ett exempel pÄ det Àr Krögartalgen, guldgult fett som tas tillvara vid slakten.
Bra kött tar tid och det fÄr det göra hÀr i Hagshult
Till riktigt gott kött finns inga genvÀgar, men nÀr du Àr dÀr kÀnner du skillnaden!
Smaken, doften och fĂ€rgen â allt skiljer sig frĂ„n traditionellt kött.
Spelar det nÄgon roll vad korna Àter?
VÄr egen grÀsblandning samt de örter och blad som kossorna betar i hagen ger en lÄngsam tillvÀxttakt och det skapar den unika smaken av smÄlÀndska Hagshult.
Vi frÄgade forskare pÄ SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, hur stor pÄverkan maten har pÄ köttets smak. Vi fick snabbt lÀra oss att det Àr helt avgörande bÄde för smaken och för köttets utseende.
NÀr kossorna Àr pÄ mjölkgÄrden i Torsjö sÄ levererar de mjölk som topp-presterande elitidrottare och dÀr fÄr de kraftfoder. Men nÀr de kommer till oss Àr det ju det omvÀnda. HÀr vill vi att de ska varva ner och stressa av.
NĂ€r vi Ă€ndrar kosten frĂ„n kraftfoder till grĂ€s gĂ„r tillvĂ€xttakten lĂ„ngsammare och fettsyrorna i köttet pĂ„verkas. Fettet blir gulare och köttet fĂ„r en djupare fĂ€rg och karaktĂ€r, det blir ocksĂ„ mindre blankt â framförallt fĂ„r det ju en helt annan smak! Det tar fyra till fem kanske upp till sex mĂ„nader innan köttet och fettet Ă€ndrar karaktĂ€r och smak. DĂ€rför stannar alla kor hos oss minst sex mĂ„nader.
En annan positiv bieffekt Àr att köttet fÄr betydligt högre halter av Omega-3 samt fler vitaminer och antioxidanter.
Det finns ytterligare faktorer som pÄverkar smaken pÄ köttet, vi har ju mjölkkor, till skillnad frÄn köttrasdjur, vilket ocksÄ gör att köttet har en annan karaktÀr och en annan smak Àn traditionellt nötkött.
Vi tycker att det Àr smaken av SmÄland, smaken av vÄrt Hagshult, paketerad i ett hÄllbart och fantastiskt vÀlsmakande kött.
Nedan ser du lite hÀrliga bilder pÄ hÀngmörad ryggbiff, cheeseburgare och tartar pÄ entrecÎte med majonnÀs av Krögartalg frÄn Hagshult.
- Fettets gula fÀrg visar att det kommer frÄn Àldre djur
- LÄngsam tillvÀxt ger mer förutsÀttningar för mer insprÀngt fett och mer smak
- GrÀsbeteskött Àr rikt pÄ Omega-3
- Smakupplevelsen stannar kvar lÀngre i munnen.
- InnehÄller mer vitaminer och mineraler.
- Mer djupröd fĂ€rg pĂ„ köttetÂ
- Köttet Àr mindre blank (ingen palmolja eller andra tillsatserfrÄn kossornas mat)
- Smaken Àr större och mer komplex.