Vårt klimatcertifierade gräsbeteskött kommer från pensionerade mjölkkor som flyttar in till oss på pensionatet – vi kallar det Recow.

Svenska mjölkkor levererar mjölk på toppnivå men när de inte längre kan göra det skickas de oftast till slakt. Vi tycker att det är slöseri. I Hagshult erbjuder ett nytt steg i livet. Mjölkkorna flyttar in hos oss på Kopensionatet. Här betar de i våra ängar och hagar och bevakar vår biologiska mångfald. Samtidigt bygger de muskler och fett som blir ett nyttigt, klimatsmart och vääääldigt gott kött. Vi tycker också att det är viktigt att djur får leva så naturligt som möjligt så våra kossor går alltid lösa, både ute och inne och självklart även när de är mjölkkor.

Bra kött tar tid och det får det göra här i Hagshult

Till riktigt gott kött finns inga genvägar, men när du är där känner du skillnaden!
Smaken, doften och färgen – allt skiljer sig från traditionellt kött.

Hängmörad ryggbiff, cheeseburgare, tartar på entrecôte med majonnäs av Krögartalg från Hagshult.

kött hamburgare

 • Fettets gula färg visar att det kommer från äldre djur
 • Långsam tillväxt ger mer insprängt fett och mer smak
 • Gräsbeteskött är rikt på Omega-3
 • Smakupplevelsen stannar kvar längre i munnen.
 • Innehåller mer vitaminer och mineraler.
 • Mer djupröd färg på köttet 
 • Köttet är mindre blank (ingen palmolja eller andra tillsatser
  från kossornas mat)
 • Köttet ”smälter” i munnen.
 • Smaken är större och mer komplex.

Styckdetaljer

1: Högrev

Högrev är den absolut mest smakrika delen på djuret. Den blir underbart god i en Boef Bourguignon eller en het amerikansk chili con carne. Högrev briljerar också i grytor och långkok eller går utmärkt att skiva tunt och grilla.

2: Entrecôte

En marmorerad mör biff. Passar bäst att grilla eller steka i skivor eller tillagas som en hel bit. Salta köttskivorna ca. 15 minuter i förväg och stek i smör eller Krögarsmör. Vrid några varv med pepparkvarnen över bitarna, precis vid servering.

Mer behövs inte för perfektion!

3: Ryggbiff

Ryggbiff är en klassiskt lite magrare detalj som är perfekt
att grilla eller steka. Medium eller lite rödare brukar bli bäst annars kan den lätt bli torr och tråkig. Behåll gärna fettkappan under tillagning så får du mer smak på köttet.

4: Oxfilé

Egentligen heter det nötfilé. Filén är en muskel som arbetar väldigt lite och är därför den mest möra detaljen. Oxfilén
kan helstekas, skäras i skivor eller så du kan linda in den i smördeg och göra en klassisk Biff Wellington.

5: Rostbiff och Rostas

Rostbiffen är välsmakande och mör med låg fetthalt vilket betyder att den bör tillagas varsamt på låg temperatur med lägre tillagningstid. Köttet kan med fördel avnjutas rosa eller rött. Den möraste delen av rostbiffen kallas för Rostas och brukar benämnas oxfiléns ”lillasyster”.

6: Ytter- och innanlår

Ytterlår som strimlas tunt passar bra som kebab. I butik kallas ofta ytterlår för nötstek. Ytterlår är hårdare än innanlår och behöver lite längre tillagningstid. Av innanlår görs oftast lövbiff men den passar också bra till råbiff, stroganoff eller fint strimlad till wok. Innanlår är mycket magert men mört.

7: Rulle

Passar bra att göra små, fina grytbitar av. Skär köttet lite på snedden, tvärs över fibrerna så blir det mört och fint. Rulle kan också tillagas i ugn på samma sätt som rostbiff, då kallas den rumpstek, servera gärna med en fyllig, mustig sås. Gör eget smörgåspålägg genom att rimma och långkoka rullen.

8: Picanha

Picanha, uttalas ”pickannja”, är en styckdetalj med ursprung i Brasilien På svenska heter den rostbifflock med fettrands-kappa, eller bara rostlock med kappa. Det är ett relativt grov-trådigt kött med mycket smak. Passar bra att grilla.

9: Fransyska

En mångsidig detalj som du kan välja att göra flera olika maträtter av. Gör en slottsstek till söndagsmiddagen, en fransk rödvinsbräserad stek, skär tunt till lövbiff, strimla den till wok eller gör en tjälknöl.

10: Cuvette/Tri-tip

Passar utmärkt till en liten stek eller skivade små biffar. Den kan också tärnas och användas i en mustig gryta. Biten kallas också Triangelstek.

11: Flank

Flanken passar mycket bra att helsteka på grillen eller i ugn. Marinera gärna köttet med syrliga ingredienser tex citron, vinäger eller vin. Flanksteken är smakrik och mör, men har en relativt grov köttstruktur. Det är viktigt att köttet skärs tvärs över muskelfibrerna när du trancherar steken.

12: Bringa

Bringan är en bröstmuskel som har hög fetthalt och ska tillagas långsamt och i låg temperatur. Den är mycket smakrik och äts ofta rimmad men passar också utmärkt i en gryta eller som en stek. Vi rekommenderar Pulled bringa à la Hagshult (se bifogat recept).

13: Bog

Bogen har en fyllig, rund köttsmak och passar bra att bräseras eller som stek i ugnen. Av bog görs ofta porterstek, sjömans-biff eller tjälknöl. Man kan också sjuda (mer vätska) köttet och få milda men fylliga långkok tex pepparrotskött, som är rikt på umami.

14: Luffarbiff/Bogrulle

Luffarbiff eller bogrullen är en del av bogen. Den har fin smak och är mör som en biff. Passar bra att steka, helsteka eller grilla. Om du delar den och tar bort den platta senan som går igenom hela köttbiten får du en ”Flat iron steak”.