Flankstek är en styckningsdetalj som är mör, avlång och ganska platt. Den är en del av kållappen, som sitter på djurets undersida, själva flanken sitter i ljumsken. Det är en smakrik och långfibrig detalj. Eftersom den är avlång i formen och platt är det lätt att få köttet jämnt tillagat.
Marinera flankstek
Flankstek är perfekt att marinera i citron eller en blandning av lime, apelsin och citron. Det går också bra att pensla köttet. Syran i citrusen bidrar till att bryta ner köttets fibrer och gör flanken mör.
Funkar flanksteken på grillen och i stekpannan?
Men man måste inte marinera flanksteken den passar också utmärkt att grilla eller steka hel direkt och därefter skiva upp den. Flankstek passar också bra att strimla till en wok eller att ha i en biffstroganoff. Gillar man burgare passar det utmärkt att strimla flanken fint och servera den tillsammans med en god dressing och färska grönsaker i ett brioche bröd.
Tillaga flankstek
Flanksteken ska tillagas snabbt och på ganska hög temperatur eftersom det är tunn och inte innehåller något inspängt fett. En hög temperatur ger snabbt en fin yta på köttet. När du steker eller grillar flanksteken kan du tänka på samma sätt som när du tillagar entrecôte – dvs det är innertemperaturen som avgör när köttet är klart. Ca 58 grader är lagom och därefter får den vila innan du skär upp den. För att lyckas bästa behöver du alltså en termometer. Låter du flanken ligga länge, på grillen eller i pannan, på låg temperatur kommer bara att blir torr och tråkig.
Låt köttet vila
Precis som med det mesta köttet ska även flanksteken vila minst 10 minuter i bakplåtspapper innan det skivas upp. Köttet ska vila för att köttsaften ska hinna fördela sig i köttet. Skär du upp köttet direkt rinner köttsaften ut och din flankstek blir torr.
Skär flankstek rätt
Eftersom flankstek är en långfibrig detalj är det viktigt att köttet skärs tvärs över muskelfibrerna när du trancherar den. Det betyder att om du ser att fibrerna går åt ett håll så lägger du kniven tvärs över fibrerna. Det här har större påverkan än vad man kanske kan tro. Om du skär längs med fibrerna kommer din flankstek att bli både seg och svårtuggad – och det vill man ju inte ha!