Om du funderar på varför det heter ”biff” kan vi berätta att ordet kommer från latinets ”bos” som betyder oxe. Från franskans boef och engelskans beef landade ordet i svenskan under tidigt 1800-talet och blev biff.
Vad ska jag göra med ryggbiffen?
Har du en stor bit ryggbiff är det underbart att grilla den hel.Grilla direkt över elden och vänd biten, hela tiden. Grilla tills ryggbiffen får en riktigt krispig skorpa. Sedan får köttet gå klart på indirekt grill. Sedan får köttet vila i ca. 10-15 minuter.
Några tips när du ska steka din ryggbiff
Den perfekta temperaturen på ryggbiff
I olika delar av världen finns olika åsikter om vad som är den perfekta innertemperaturen på kött.
Vi beskriver här de vedertagna, svenska temperaturerna för tillagning av kött.
- Rare (blodig): 48–50 grader
- Medium rare: 54–56 grader
- Medium: 58–60 grader
- Medium well: 65–67 grader
- Well done: 70–72 grader
Köttsaftens färg
- När köttets innertemperatur är ungefär 50 grader börjar det dra ihop sig och förlora köttsaft.
- När köttsaften stiger upp ur köttet och har en lätt röd/rosa färg då är köttet ca. 60 grader (medium).
- När färgen är rosa är köttet lätt genomstekt (medium well), ca. 65 grader
- Köttsaften är helt genomskinlig när köttet är genomstekt/välstekt på ca. 70 grader (well done).
Vila ryggbiff innan servering
Låt köttet vila 10-20 minuter på skärbrädan, innan du skär upp det. Då hinner porerna i köttet stänga sig och köttsaften stannar kvar. Köttet blir också lättare att skära och det behåller sin röda färg.
Tranchera (att skära upp tillagat kött)
Skär alltid mot muskelfibrernas riktning när du ska skära upp och servera köttet, då blir inte köttet segt.