Klimatcertifierat gräsbeteskött från pensionerade mjölkkor på Kopensionatet

Att ta till vara den fina resursen i mjölkkon, hålla vårt landskap öppet och få ett riktigt smakrikt och gott marmorerat kött – det var en fundering som ledde fram till en ny idé.

Kopensionatet bjuder vi på härliga betesmarker i både ängar och skogar, fluffig halm, avslappnande massage och fri tillgång till vårt egenodlade gräs. Kossorna växer i egen takt (utan onaturliga tillskott och kraftfoder). Köttet från äldre, gräsätande djur hinner bli marmorerat, smakrikt och nyttigt (extra rikt på Omega-3, vitaminer och mineraler).

Bra kött tar tid och det får det göra här på Kopensionatet i Hagshult.

Med fokus på hållbarhet tar vi tillvara en bortglömd resurs, vi kallar det Recow.

När mjölkkor inte längre levererar på topp flyttar de till oss, istället för att åka till slakteriet. Hos oss blir de naturvårdare och samtidigt bygger de muskler och fett som blir ett hållbart klimatcertifierat kött med mycket smak och karaktär.

Idén om att bygga ett Kopensionat

Idén om ett Kopensionat dök upp på en semester 2015. Den växte sig snabbt starkare och från ord till handling var det inte så långt. Det blev ett samtalsämne hemma runt middagsbordet; hur får man en mjölkko att känna sig lyxigt väl omhändertagen? När vi är trötta och stressade åker vi spa – hur gör man det för kossor? Resultatet stod färdig i form av en ny ladugård hösten 2016, vi hade byggt ett Kopensionat!

Samarbete

Vi samarbetar med Torsjö säteri, utanför Eksjö. Alla våra kor är födda och uppväxta på där. När mjölkkorna inte längre producerar på topp flyttar de in hos oss i Hagshult. Här går korna lösa i mjuka djupströbäddar (massor av mjuk och härlig halm som fylls på två gånger om dagen), äter gräs som produceras på vår egen mark, går ut en sväng i solen eller njuter en stund i ryktborstarna som snurrar i behaglig takt och ger massage. Eftersom alla våra kor kommer från samma gård kommer det inte in några nya smittor eller bakterier. Genom att inte blanda kossor från olika gårdar håller vi hela gänget friskare (jämför med när barn börjar på dagis) och behöver inte använda antibiotika eller andra mediciner i onödan.

Smaken av Hagshult

Vi har två saker i fokus; djuren och smaken. Inte antingen eller, utan både och. Du är vad du äter och din mat påverkar hur du mår. För oss är det viktigt att våra kossor får de bästa förutsättningarna och den bästa maten så att vi i nästa steg får nyttigt kött som också smakar gott! Läs mer om hur vi tänker kring mat och smak under rubriken ”Smaken av Hagshult”.

Teknik i kossans tjänst

Vi är nyfikna och vill använda teknik på ett smart sätt. Teknik ska inte ersätta människan utan bara komplettera på ett klokt sätt. I Kopensionatets ladugården har vi ett inbyggt wi-fi som gör att vi via kameror alltid kan se att kossorna har det bra. Med en automatisk utfodring har våra djur alltid tillgång till färskt foder.

Lugn och harmoni på Kopensionatet

Det första du känner när du kommer in i Kopensionatets ladugård är lugn och harmoni; kossornas idisslande, fraset av mjuk halm och fåglarnas kvitter. Det är en viktig del i vårt arbete, att både djur och människa ska känna sig lugn och trygg. Vi har byggt särskilda portar där djurbilen kan docka intill och fälla ner sin brygga. Vi vill ha så lite stress för djuren som möjligt, både för de nya som kommer, för dem som redan bor hos oss och de som ska lämna.

Unikt ljussystem

Vi har speciella lampor som ger ett ljus så likt det naturliga ljuset utomhus, som möjligt. Lamporna styrs med sensorer och timers som regleras automatisk beroende på klockslag och årstid. Det speciella ljuset ska också stimulera produktionen av melatonin hos kossorna så att de blir avslappnade och känner sig harmoniska. Som en bonus är det också energisnåla LED-lampor.

Chippade kossor

Kor på Torsjö mjölkgård är alltid chippade. Det tog vi fasta på och installerade en våg som automatiskt mäter vikten, varje gång de passerar. På så sätt kan vi också i datorn se och mäta att korna växer som de ska (även om vi också ser och känner det när vi är i ladugården).

När det är dags att lämna gården programmerar vi våra automatiska grindar. När de kossor vi valt ut passerar genom grinden öppnas med automatik ytterligare en grind som släpper in dem i en box där de stannar i lugn och ro tills djurbilen anländer dagen efter. Fördelen med att de bildar en liten egen grupp är att de då hinner rangordna sig. På morgonen när vi öppnar för djurbilen går ledarskon, följd av de övriga, lugnt ombord på bilen utan att bli stressade eller oroliga. Det är viktigt för oss att allt sker med omsorg om djurens bästa.

Kvalitet och omsorg

Djuren körs till slakteriet Ello i Lammhult, en resa under en timma. Vår vision är omtanke och värdighet för djuren genom hela processen. Vi älskar både mjölk och kött och ser det här som en möjlighet att ge kossorna en skön och bekväm vistelse hos oss på Kopensionatet som tack för alla fina kalvar, alla liter mjölk de givit oss att de hjälper till att hålla landskapet öppet. Att deras välmående också förbättrar köttkvaliteten är en fantastisk möjlighet som vi är glada över att kunna bidra till.

Hållbart, fossilfritt och Science based target

Vi är stolta över vår gård och vår satsning att bidra till en klimatsmart och långsiktigt hållbar produktion. Men vad innebär det? För oss är det mycket mer än att tex odla ekologiskt eller att göra något så effektivt som möjligt. Det är mer en vision kring helheten. Vår vision är att påverka miljön så lite som möjlig. Några exempel på det är att vi endast serverar kossorna gräs som vi själva producerat inom en radie på max 2 km och att vi sedan våren 2020 är Klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill. Sedan 2022 är kör vi helt fossilfritt. Och vi jobbar enligt Sicience based target. Det betyder att vi sätter mål efter vad vetenskapen menar att vi måste göra för att nå de klimatmål som (de flesta) av världens länder kom överens om i Parisavtalet.

Gott i själen

Vi vill inte producera så billigt som möjligt, vi vill göra så bra som möjligt! Ska man äta kött ska man veta att det kommer från en ko som haft ett fint och bra liv. Vi tror maten smakar godare både i gommen och i själen om vi vet och tar ansvar för vad vi stoppar i oss. Råmar kon dessutom på småländska tycker vi det är extra bra för då har hon också varit med och betat i våra skogar och hagar och gjort naturen så där härligt skön att både se på och vistas i. Våra kor är inte uppfödda för att så snabbt som möjligt hamna på en tallrik, hon har haft många uppgifter innan hon till slut blir ett klimatsmart, gott och hållbart kött.

Kor äter det vi inte kan äta

I generationer har smålänningar brutit sten och skapat bra betesmark till sina djur (det är därför vi har så många fina stengärdsgårdar). Vår mark lämpar sig bättre som mat till våra djur än för odlingar av oljeväxter och spannmål. Hos oss är det mulen som håller landskapet öppet och vi odlar gräs, klöver och örter som tack för hjälpen. Så det är ingen slump att du på det småländska höglandet bland röda stugor och vackra ekhagar ofta ser betande kor och kalvar. För oss är det en viktig del i matkulturen att vi håller ängar och hagar öppna med ett böljade landskap med en stor mångfald i faunan.

Vår gård

På gården bor Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag. I familjen ingår också barnen Filippa, Lucas, David, Filip och Adam som alla flyttat hemifrån. Carl-Johan är den femte generationen som brukar gården och här har alltid funnits djur. Mangårdsbyggnaden är från 1816 och är förstås röd med vita knutar. Här finns mycket fin historia att ta hänsyn till och värna om, även om både Carl-Johan och Ulrica också gärna mixar tradition med modern teknik och utveckling. Nyfikenheten är stor och därför finns flera samarbeten med högskolor och universitet kring djurhållning, växtodling och kopplingen mellan mat och smak på köttet. Synonymt för allt som görs är att vi försöker tänka hållbart, klimatsmart och långsiktigt.

På gården bor också Bordercollien Jax.