En smakfull underbar marmelad av fikon med en lätt hetta av Habanero Big Sun chili. Perfekt till osten och ostbrickan.
Den här fikomarmeladen skiljer sig från traditionella fikomarmelader på grund av sin fylliga smak och lite lätta hetta.
Vad passar marmeladen till?
Den här härliga marmeladen passar till i stort sett alla ostar du kan ha på din ostbricka. Den passar utmärkt till grön– och blåmögelost get– och fårost, Cheddar och parmesan.
Den söta syran i fikon plockar fram smaken i krämiga ostar som brie och Camembert samtidigt som den balanserar skarpt smaksatta ostar som Cheddar och parmesan. Kort sagt, den är helt allround.
Great taste award
På Great Taste 2016 fick marmeladen omdömet: ”En trevlig smak, som leder till en laddad komplex resa av smaker, väl balanserad och lätta att identifiera. Har en underbar österländsk upplevelse kring sig. Vi gillade idén, innovationen och det intressanta med denna produkt. Den har en utsökt konsistens och är behaglig i eftersmaken. Är mångsidig och anpassningsbar som ingrediens eller tillbehör. Det första som märks är vaniljsmaken, som leder till subtila vaniljtoner som varar genom fikonfrön och den heta chilin.”
Vad är fikon?
”Fikon är en art inom fikussläktet och familjen mullbärsväxter, som växer i södra delen av Europa samt i länder kring Arabiska halvön. Dess frukter är ätliga och benämns i allmänhet med samma namn som trädet. Fikon bildar lövfällande buskar eller träd upp till 10 meter höga.” Wikipedia
Fikon är söta och saftiga i varierande grad och passar därför utmärkt i en rad olika efterrätter. Tillsammans med rökt skinka utgör de även en utsökt förrätt.
Under antiken var fikon en god energikälla för pilgrimer och soldater kring hela Medelhavet. Det är inte förvånande eftersom de är rika på kolhydrater (kalorier!), mineraler och vitaminer. Nu för tiden kommer Ficus carica-frukterna, som är släkt med mullbären, främst från Turkiet, Grekland, Spanien, Frankrike, Mellanöstern, Kalifornien och Sydafrika.
Sörgården måla använder ekologiska soltorkade fikon. Deras fikon är odlade i västra Turkiet. När fikonet mognar, förlorar det fukt, skrumpnar och faller ner från trädet. Där får det soltorka i 4-5 dagar för att sedan skördas för hand. Naturligt söta och garanterat goda.
Utmärkelser
Great Taste Award 2016, Storbritannien, 2 stjärnor
Diplomerad av Husmanbord, Grythyttan 2014,
Serverad på Nobelfesten 2014, 2016, 2017
Ingredienser: Torkade fikon*(76%), vatten, rårörsocker*(21%), citron*, rismjöl*, Habanero Big Sun*, äkta bourbon vanilj*, kanel* (*Ekologiska råvaror)