Här är den – en rapsolja från Småland, odlad och producerad bara 50 minuter från oss. Det gillar vi!
Om raps
Raps är en oljeväxt. Det finns två varianter: höstraps och vårraps. Den vanligaste är höstrapsen som det odlas mest av i södra Sverige. Den planterar man på hösten då den börjar gro. Den övervintrar sedan till våren då den skjuter fart. Rötterna kan växa sig upp till tre meter långa samtidigt som växten ovan jord blir över en meter. Blomman är som gulast och finast i maj, då doftar den sött och fett. Till skillnad från höstrapsen, som är vanligast i södra Sverige, så går vårrapsen att odla längre norr ut. Den sår man på vårkanten och blommar redan i juni samma år. Den är dock lite känsligare för angrepp av olika insekter vilket gör att den inte passar lika bra för ekologisk odling som höstrapsen gör.
Att producera rapsolja
Rapsen skördas sedan under mitten av sommaren när de gula blommorna trillat av. Kvar finns då gröna ”fröskidor” som man vill åt. När man skurit ner rapsen får den ligga och torka på åkern innan man skiljer fröskidorna från resten av växten. Det är först när fröna torkat helt som de pressas till olja, antingen som matolja eller bränsle. Restprodukterna, den massan som blir kvar när man pressat, används som djurfoder. Kallpressad olja hettas max upp till 45 grader vilket gör att den är den mest näringsrika.
Innehåller 100% kallpressad rapsolja.