Äppelmust – 100% äpple med en uppfriskande söt och frisk smak.
Vad är äppelmust, äppelcider och hur tillverkas det?
Vi börjar med definitionen av vad must är. Must är en dryck som består av råsaft från frukt eller bär och som hindrats från att börja jäsa. Den innehåller inte heller några tillsatser. När man producerar äppelmust brukar man använda äppelsorter som innehåller en relativt hög sockerhalt då sorter med låga sockerhalter kan göra att musten får en fadd smak. Det som skiljer must från juice är att must görs på 100% äpple, samtidigt som äppeljuice oftast görs av koncentrat som sedan späds ut med vatten.
Äppelmust görs genom att krossa äpplen och pressa ut saften, oftast genom skruv- eller hydrauliska pressar. Vill man ha klar must kan man tillsätta till exempel ett enzym som bryter ner pektinämnena till mindre molekyler. För att undvika att musten börjar jäsa pastöriseras musten innan den filtreras genom filter som fångar upp mikroorganismer. Till sist lagras musten i några månader.
Önskas mousserande must låter man fruktsaften jäsa, antingen naturligt eller genom att tillsätta vinjäst. Efter två veckors jäsning görs en process som kallas klarning/sköning. Det man gör är att tillsätta gelatin, kiselsol och svavel som fäller ut grumligheter och gör drycken klar.
Cider har funnits i Sverige sedan 1800-talet. Den egna tillverkningen började dock inte förrän 1950-talet och var till en början svagcider med 2,25%. Starkare sorter kallades istället för äppelvin. Under 1990-talet ändrades dessa regler och idag räknas det som äppelvin över 8,5%.
Om Vistakulle fruktodling
Fruktodlingar, och särskilt äppelodlingar, har i Södra Vätterbygden en historia som går mycket långt tillbaka i tiden. Området tillhör numera de så kallade ”Östra Vätterbranterna”, ett av UNESCO utsett biosfärsområde som sträcker sig utmed Vätterns sydöstra strand, från den bördiga Skärstadalen i söder till Gränna i norr, med en unik kombination av kultur, jordmåner och klimatzoner.
Runt Vistakulle, på landremsan mellan Vättern och Landsjön, har det funnits odlingar i hundratals år. Där hittar du Rudenstams fruktodling, där de med varsam hand och stor kärlek odlar och förädlar våra äpplen. Alla deras drycker, från must och cider till deras ädlare varianter, är framtagna med omsorgen om råvaran som grundpelare.
Kalla det gärna yrkesstolthet.