På Axelssons i Aby odlar man sina jordgubbar på Abyslättens sandjordar vid Emån.
Klimatet i Målilla med varma dagar och svala nätter ger mycket inlagring av socker som ger smakrika och mycket goda jordgubbar.
Flaskan innehåller 50 cl jordgubbssaft.
Smädes: 1 + 3
Lite fakta om jordgubbar
I Sverige är vi helt och hållet självförsörjande under jordgubbssäsongen. Normalt mognar de första frilandsodlade jordgubbarna i slutet av maj i Skåne och därefter pågår skördesäsongen genom hela juni och juli för att avslutas i Norrland i mitten av augusti. Jordgubbspremiären är alltid efterlängtad trots att det finns importerade bär under hela våren. De importerade jordgubbarna är vackra och hållbara men saknar sötman och aromen som våra lokalt odlade bär har. Jordgubbar är en extrem färskvara med kort hållbarhet. Bären måste kylas ner direkt efter skörd. Med våra korta transporter och dagliga leveranser kan vi välja sorter med mycket smak före transporttålighet och plocka bären fullmogna.
Klimat och sandjordar
Axelssons i Abys erkända sandjordar ger smakrika jordgubbar och smakrik potatis. Dessutom har Målilla ett perfekt klimat för odlingen. Svala nätter och varma ljusa sommardagar med många soltimmar utvecklar bärens koncentrerade smak. Lokalklimatet skapar en kompakt planta där mindre energi går åt bladen och mer till gubben. Under den svala natten söker sig sockret till de varma bären. Då blir jordgubbar sötare! Axelssons i Aby satte dom första jordgubbarna 1997 på 1,5 ha. Idag odlar de nästan 20 ha med jordgubbar. De odlar i bäddar och och på friland. Vi ökar våra odlingar lite för varje år. Skörden blir mellan 200 000 och 300 000 liter/ år.
Axelssons olika sorters jordgubbar
Det finns många olika sorters jordgubbar. De mognar vid olika tidpunkter vilket gör att vi kan njuta av jordgubbar under hela sommaren.
Malwina – koniskt bär med mycket smak och ett mörkt rött fruktkött.
Sonata – ljusrött, knubbigt bär med mycket friskhet. Ett saftigt bär med något fastare kött.
Salsa – söt och mild smak med ljusröd färg. Salsa skördas i mitten av säsongen.