Vår fina, gyllene Guldtalg är precis som vår krögartalg – men med en twist. utöver att den kommer från våra gräsätande kor, vilket ger den gula fina färgen, så är Guldtalgen hängmörad i 3 veckor. Detta gör att den är rundare och djupare i smaken. Att den fått hängmöras gör att den är mjukare i konsistensen och därför säljs i glasburk. Den är perfekt att låta stå framme vid spisen för att när som kunna ta en sked att steka i eller blanda ner i såsen.
Så här kan du använda Guldtalg:
- Steka kött i, det tillför köttet mer smak och ger en krispig stekyta.
- Klicka talg över det varma köttet och servera direkt.
- Steka grönsaker i och hitta nya smaksensationer.
- Gör majonnäs och få ett smakrikt tillbehör till tex. råbiffen.
- Smaksätt såsen.
- Byt ut hälften av smöret när du gör bearnaisen och få en extra djup och fin smak.
- Bred det på mackan och strö lite flingsalt över.
Fakta om talg
- Talg kan hettas upp till högre temperatur än vanligt smör.
- Den gula färgen visar att det kommer från gräsätande djur.
- Innehåller naturligt vitaminer, mineraler och Omega-3.
- Talgen återgår till fast form igen, efter att du värmt upp det.
- Hållbarheten är lång minst ett år (och oftast mycket längre än så).
Köpa talg
Hos oss köper du talg från våra pensionerade mjölkkor. Krögartalgen går utmärkt att skicka på posten. Vi använder Postnords vadderade kuvert vid beställning av ett till tre paket. Vid större order levereras talgen i kartong eller väl inslagen i wellpapp. Har du frågor kring hur du köper talg eller andra funderingar kring leveransen är du alltid välkommen att höra av dig på mu@hagshult.se
Ännu mer fakta:
Rykpunkt: Beskriver hur mycket värme oljor och fetter tål innan de börjar ryka. Alla orenheter som finns i ett fett sänker rykpunkten. Rykpunkten för talg är 205 grader (för smör är den ca 150 grader).
Om fett eller oljor överhettas, alltså passerar sin rykpunkt, börjar fettet brytas ner. Det innebär att näringsvärdet sjunker och det får en sämre smak. Det bildas också toxiska föreningar som är direkt skadliga.
Tändpunkt för talg från kor: 360 grader
Talg eller nöttalg som det också kallas när fettet kommer från kor är nyttigt, gott och mycket användbart. Fett från tex grisen kallas för ister.
Talen är producerad på produktionsplats: Sverige 6656