Karljohanoljan har en ren smak och doft av färsk Karljohan svamp. Oljan ska användas kall, eller i slutet av matlagningen för att behålla högsta mängd smak och för att inte de eteriska oljorna ska avdunsta.
Vad passar Karl-Johan olja till?
Karljohanoljan lyfter rätter inom högre matlagning där särpräglade, nordiska smaker används. Läcker till viltkött, svamp, nötig ost, svamp, omelett och risotto. Den är också underbar att ringla över en fin sallad.
Innehållet i flaskan
Karljohansvampen plockas antingen för hand på egen ekologiskt certifierad mark, eller köps in som viltplockad från Värmland. Rapsoljan är svensk, neutral KRAV certifierad.
Hur gör man Karl-Johanolja?
Karljohansvampen extraheras i oljan och silas av. Den färdiga oljan pastöriseras och paketeras i diskade, steriliserade flaskor och försluts direkt.
Produktion
Karl-Johanoljan framställs i ett EU-godkänt produktionskök under strikt hygieniska former. Det garanterar rena, säkra och förstklassiga produkter som inte oxideras eller förfars för tidigt.
Svampen Karljohan
Dens vetenskapliga namn är Boletus edulis. Karljohanssvampen är en av våra populäraste matsvampar med en härlig, nötlik smak. Den finns att plocka över hela landet, men framför allt i Svealand och Götaland. Svampen förekommer generellt i barrskog och lövskog. Den förekommer inte lika mycket varje år, utan vissa år uppträder den i extra stora mängder, dessa år kallas för Karljohanår.
I vårt gamla bondesamhälle åt man inte svamp, utan man plockade den för att använda som fnöske när man eldade. Endast överklassen åt svamp, som ofta på den tiden influerat av den franska matkulturen. Det var kung Karl XIV Johan som tog med sig de franska vanorna hit och även då introducerade svampen till Sverige. Svampens tidigare namn var stensopp och var då den ädlaste matsvampen i Europa. Den fick namnet Karljohan i samband med att han introducerade den hit.
Förpackning
Flaskan som rymmer 100 ml är av glas med aluminiumkapsyl.
Hållbarhet
Oljan är hållbar 1 år från produktionsdatum.
Förvaring
Flaskan förvaras mörkt och svalt.
Öppnad flaska håller minst 1 månad i kylskåp.
Högtorp gård
Högtorp gård förädlar smaken av det orörda. Fokus ligger på att utvinna rena smaker från vilda växter, bär och svamp. Hela deras mark är EU ekologiskt certifierad och sköts ur ett hållbart mångfaldsperspektiv. Råvarorna väljs noga ut och plockas för hand. Förädlingen av smaker sker varsamt utan kemiska tillsatser.
Ingredienser
Rapsolja*, karljohansvamp
*ekologisk