Vad är bog?
Bogen hittar du mellan frambenet och skulderbladet på kon. Det är en bit som går att använda till rätter som den klassiska råbiffen, men även till tjälknöl och gulasch. Det är en relativt mager bit, men mör, vilket gör den perfekt till dessa rätter. Är det råbiff du ska laga är bogen ditt bästa val, men även till grytor där den gör sig fantastiskt bra. I gårdsbutiken hittar du både bog som hel detalj, eller färdigskuren i grytbitar – redo att användas i en mustig gryta!
Hur tillagar jag bog?
För att bäst lyckas med bog bör du vara noga med att köttet ska vara rumstempererat, samt avtorkat för att få den bästa stekytan. Du ska även salta innan du steker, men peppra gör du efter då det lätt kan bränna. Stek gärna bogen i både smör och Krögartalg. Båda bidrar till en fantastisk smak, men talgen kan nå en högre temperatur vilket ger en extra fin yta. Oavsett om du gör steken i panna eller ugn är det bra att använda en termometer.
Ska du istället göra en gryta är bogen det perfekta alternativet för ett ordentligt långkok, då den har de perfekta egenskaperna för det. Man kan likna bogen med en mager högrev.
Temperatur på bog
Det finns alltid, som för alla styckdetaljer, olika åsikter om vad som är rätt temperatur för respektive tillagningsgrad. Här nedan är de vedertagna temperaturerna för bog.
- Rare (blodig): 60 grader
- Medium: 65 grader
- Well done: 70 grader
Ska jag låta mitt kött vila?
Ja, alla bitar mår bra av att vila innan du trancherar dem. En exakt tid är svår att säga eftersom det beror på bitens storlek, men generellt 10-20 minuter brukar vara lagom. Slå gärna in det i bakplåtspapper medan den vilar, eller folie om du vill behålla värmen lite längre. Syftet med att vila köttet är att behålla köttsaften och låta den fördela sig över hela biten, detta görs alltså för att undvika ett torrt kött.
Tranchera rätt – hur gör man?
Skär alltid mot muskelfibrernas riktning när du ska skära upp och servera köttet, då blir inte köttet segt utan istället mört och gott.