Vad är märgben?
Märgben tas från lårbenet på kon. Märgen, den mjuka, smakrika och näringsrika kärnan finns kvar – märgen. Den är tät och fet, med cirka 85% fett. När den tillagas får den en mjuk konsistens. Länge tog man inte till vara på benen till matlagning, utan malde ner det till benmjöl eller gjorde hundgodis av det, men på senare tid har det mer och mer gått till att vara en delikatess.
Hur använder jag märgben?
Det är en fantastisk smaksättare som bidrar med en mustighet som är svår att få fram på annat sätt. Märgen är utmärkt att använda i buljong, soppa och gryta. Låt då hela benet koka med för att få ut maximalt med smak. Se till att gröpa ut det sista innan du slänger benet. Märgen går även utmärkt att använda som pålägg på mackan, smaksätta risotton med eller rostas i ugnen.
Ett utsökt sätt att tillaga märgbenen på är att rosta dem ståendes i ugnen. Bre på en ordentlig klick kryddsmör, gärna smaksatt med vitlök, persilja, salt och peppar innan de åker in i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter. Ät sedan som det är, eller bre märgen på en skiva surdegsbröd.
Något vi verkligen rekommenderar är att koka buljong på märgben. Då tillsammans med massa härliga grönsaker, gärna såna som är i säsong. Ha med fördel i lök, rotselleri och massa timjan!
Märgben = superfood!
Det är nyttigt, innehållande mineralerna magnesium, fosfor och kalcium, aminosyran glycin samt glukosamin. Det sistnämnda reducerar inflammation och är bra för brosk och leder.