Vad smakar honungen?
Under högsommaren är det framförallt maskros, lingon, blåbär, klöver, hallon, lind, rallarros mfl som ger smaken på honungen.
Honungen är varsamt hanterad och har aldrig värmts till högre temperatur än kortvarigt 40 grader vilket bevarar enzymer och nyttiga ämnen.
Hur njuter man bäst av honung?
Honungen kan njutas precis som den är, eller på smörgåsen, ringla över jordgubbarna, som smaksättare i bakverk och matlagning eller som tillbehör till det mesta.
En klassiker är förstås att ha honung i thé, det förhöjer smaken på théet och lindrar hosta eller lite ”skrovlighet” i halsen.
Förvaring
Ska du förvara honung under lång tid är det bästa att förvara den mörk och lite svalt. Den honung som du använder dagligen/ofta bör stå i rumstemperatur, då smakar den mest och är lättast att använda.
Förpackning
Honungen levereras i en glasburk med lock av metall. Burken innehåller 350g underbar honung, redo att njutas.
Hur gör bina honung?
I blommor och söta växter finns nektar som honungsbina samlar in. Nektaren omvandlar bina till honung som de lagrar i vaxkakorna i bikupan. Nektar samlas under sommaren för att som honung vara deras vinterförråd av mat. När bina sätter ett vaxlock över vaxkakorna vet biodlaren att det är dags att skörda honungen. När biodlaren skördar honungen måste man samtidigt se till att bina har tillräckligt med honung för att överleva vintern.
Terroir
Varumärket Zon5honung anspelar på den odlingszon som Vaggeryd tillhör där floran utgörs av många vilda blommor och träd som ger honungen ett komplext och brett smakregister.
Hammargrens Bigårdar
Hammargrens Bigårdar som producerar Zon5honungen är ett familjeföretag som finns i Vaggeryd där ett dussintal bigårdar är utplacerade i närområdet. Therese har examen som yrkesodlare 2012 och erhöll kommunens miljövårdspris 2015 som uppskattning för de viktiga roll sin spelar i ekosystemet.
Ledstjärnor
Hammargrens Bigårdar har som ledstjärna att kombinera respekt för natur och miljö med en rationell och modern biodling där kvalitet ska genomsyra hela processen från kupa till kund. Genom att vara noggranna i alla steg vill Hammargrens Bigårdar leverera en delikat ”kunskap på burk”.
Rolig fakta om bin
- Det är bara honorna som har en gadd (gäller även för humlor och getingar)
- I Sverige har vi ungefär 270 olika biarter, där alla utom honungsbiet är vilda
- Bin gör något som kallas för ekosystemtjänst, det innebär att de automatiskt bidrar till pollinering av växter när de samlar in föda