Lakritsälskare! Här har ni en fantastisk produkt som ni bara måste testa. Den är bara helt, helt magisk!
Prisvinnande marmelad
Great Taste Awards har beskrivits som mat och dryckesvärldens ”Oscarsgala”, därför är det extra kul att Salt lakrits marmeladen fick en utmärkelse 2019 i Storbritannien.
Juryns motivering: ”Ett härligt originellt koncept med flera spännande kombinationer av smaker. En mycket spännande smak, nästan som lakritskola med frukt. Det finns blåbär, äpple, salt och lakrits – alla smaker närvarande och bra balanserade! En jämn konsistens, som tjock sirap. Utsökt på krämig vaniljglass, passar väl på äppelpaj. En modig och innovativ idé, full av smakupplevelser. En spännande överraskning!” Marmeladen fick en stjärna. Den var även en del av Nobelfesten 2019!
Vad passar marmeladen till?
Marmeladen är förstås underbar på den rostade mackan gärna med ett lager Cheddarost. Men även på vanlig smörgås gör den sig fantastiskt bra.
Den här marmeladen är också jättegod till lagrade hårda ostar som Parmesan och Cheddar. Den är också perfekt till en mogen Brie eller Camembert och lite mousserande vin.
Pröva den också på glass eller äppelpaj, eller varför inte som fyllning i kakor eller tårtor.
Vad kommer lakrits från?
Ordet lakrits kommer från det grekiska ordet ’glukurrhiza’ som betyder söt rot. Denna magiska växt har inte bara 50 gånger den naturliga sötman av raffinerat socker utan kalorier, det är också en ört som är känd för sina lugnande och lugnande egenskaper. Växer i sandjord, dess krypande rötter sprids i alla riktningar och drar näringsämnen djupt in i jorden. Det är traditionellt känt och används som medicin i Ayurveda för föryngring.
Till lakritsmarmeladen används bara lakrits gjord på hela rötter av certifierad ekologisk lakrits som uppfyller de högsta kvalitetsstandarderna. Lakritsen är producerad i Kalabrien i Italien.
Rolig statistik om lakrits
1991 importerade Sverige omkring 4 ton lakritsrot, 267 ton lakritsextrakt och 5 390 ton (netto) lakritskonfekt. Årskonsumtionen av lakritskonfekt uppskattas vara cirka ett kilo per person i Sverige och 50 — 150 % högre i övriga nordiska länder. I Europa produceras lakrits främst i Spanien, Italien och Turkiet.
Lakrits innehåller även B-vitamin, oljor och antioxidanter som är nyttiga för kroppen (Wikipedia).
Ingredienser: Blåbär (46%), äpple (30%) rårörsocker(15%), citron, lakritsgranulat, chili, havssalt, äkta vanilj, fänkålsfrö, anisfrö