En gul, fruktig och het chilisås som passar bra till mycket. Till en början en härlig sötma och som sen övergår i en stor spridning av smaker som sakta koncentrerar sig i chilins hetta. En långvarig smakupplevelse som är vackert balanserad och djupt integrerad. Det finns en sötma, en fruktighet, och lite fin hetta som börjar bra, mognar och blir bättre och ger en riktigt rolig upplevelse.
Denna sås passar utmärkt till bland annat vit fisk, fläskkött, grillar kyckling, rostade rotfrukter och diverse grönsaker.
Kul om chili
Chilisås är gott och själva frukten chili har en intressant historia. Chilin har använts i Amerika sedan 7500 f.kr. där man hittat arkeologiska fynd som visar på att man i Ecuador, så tidigt som för 6000 år sedan odlade chili. Kanske upptäcktes chilin redan av vikingarna, man har funnit tecken att de tog sig långt bort i Amerika. Det var Christopher Columbus som sedan presenterade chilin för Europa efter att han upptäckte denna goda krydda! Den är rik på vitamin C, karoten (provitamin A) och B-vitaminer, så det är inte bara en fröjd för tungan att äta, utan även bra för övriga kroppen. Chili innehåller också mycket kalium, magnesium och järn. Deras höga halt av C-vitamin kan också öka upptaget av icke hem-järn från andra livsmedel.
Trots styrka är Habanero populär, mycket tack vare den fina friska fruktigheten. Styrka på ”vanlig” Habanero ligger runt 500 000 Scovillegrader. Chilifrukter innehåller capsaicin, vilket gör att den smakar starkt. Den starka hettan möts i Scoville och vanlig paprika ligger på 100 grader när jalapeno ligger på 25000 – 50000 scoville grader. Vill du åt den hettan så finns den i fröfästet och i mellanväggarna på frukten! Den starkaste chilin som uppmätts är ”Carolina Reaper” och den ligger runt 2 000 000 Scoville!
Sörgården Måla
Utanför Arboga hittar vi Sörgården Måla, en liten producent där unikt, ekologiskt, närodlat och högkvalitativt är ledord för verksamheten. Deras produktion går efter principen lite men gott. Allt görs för hand, vilket tar tid, men som de anser är nödvändigt. De anser att det måste få ta tid för att göra god mat. Inte heller använder de smakförstärkare, färgämnen eller konserveringsmedel, något vi på Hagshultskossorna verkligen gillar!
Ingredienser: Gul paprika, rårörsocker (15%), honung, vinäger, mango, gul morot, gul lök, vitlök, havssalt, Habanero Big Sun, citron