En stark sås helt enkelt. Men trots sin styrka är den full av smak, vilket många andra starka såser tappar. Det är en sås av Louisiana-typ med vinäger som ligger någonstans runt en miljon på Scoville-skalan!
Kul om chili
Chilisås är gott och själva frukten chili har en intressant historia. Chilin har använts i Amerika sedan 7500 f.kr. där man hittat arkeologiska fynd som visar på att man i Ecuador, så tidigt som för 6000 år sedan odlade chili. Kanske upptäcktes chilin redan av vikingarna, man har funnit tecken att de tog sig långt bort i Amerika. Det var Christopher Columbus som sedan presenterade chilin för Europa efter att han upptäckte denna goda krydda! Den är rik på vitamin C, karoten (provitamin A) och B-vitaminer, så det är inte bara en fröjd för tungan att äta, utan även bra för övriga kroppen. Chili innehåller också mycket kalium, magnesium och järn. Deras höga halt av C-vitamin kan också öka upptaget av icke hem-järn från andra livsmedel.
Trots styrka är Habanero populär, mycket tack vare den fina friska fruktigheten. Styrka på ”vanlig” Habanero ligger runt 500 000 Scovillegrader. Chilifrukter innehåller capsaicin, vilket gör att den smakar starkt. Den starka hettan möts i Scoville och vanlig paprika ligger på 100 grader när jalapeno ligger på 25000 – 50000 scoville grader. Vill du åt den hettan så finns den i fröfästet och i mellanväggarna på frukten! Den starkaste chilin som uppmätts är ”Carolina Reaper” och den ligger runt 2 000 000 Scoville!
Scoville-skalan är en enhet som beskriver den upplevda hetten i chili. Den uppfanns av Wilbur Scoville 1912 och var från början definierad som den lägsta koncentrationen av capsaicin som kunde uppfattas på tungan. Idag kan detta dock mätas i laboratorium. Paprika ligger mellan 0-100, jalapeno på 2500-8000 och pepparspray på två till fem miljoner.
Sörgården Måla
Utanför Arboga hittar vi Sörgården Måla, en liten producent där unikt, ekologiskt, närodlat och högkvalitativt är ledord för verksamheten. Deras produktion går efter principen lite men gott. Allt görs för hand, vilket tar tid, men som de anser är nödvändigt. De anser att det måste få ta tid för att göra god mat. Inte heller använder de smakförstärkare, färgämnen eller konserveringsmedel, något vi på Hagshultskossorna verkligen gillar!
Ingredienser: Carolina Reaper, äppelcidervinäger, Naga Jolokia (Ghostpepper), Habanero, vitlök, ättika, salt, libbsticka, basilika
120 g sås per flaska.