Ja denna smakrika vinnare passar till det mesta, framför allt burgare och grillat, men även ostar och grönsaker. Vi bara älskar den!
Visste du detta om rödlöken?
Lök, även kallad matlök, är en art i familjen amaryllisväxter. Det är en gammal gröda, vi människor har odlat den i minst 5000 år. Den har sitt ursprung i Centralasien, och i pyramiderna i Egypten kan man hitta avbildningar av lökar, coolt va? Det var sedan Romarna som tog med sig löken till Nordeuropa, innan Colombus sedan tog den till Amerika.
Lök är supernyttigt! Den innehåller många olika antioxidanter, proteiner och så kallade flavonoider (som verkar som antioxidanter). I rödlöken, som ofta har en lite sötare och mildare smak än gullöken, så är det ämnet antocyanin, en sockerart, som ger den dess röd-lila färg.
Så varför gråter man av lök? Ja detta har väl hänt oss alla, att ögonen börjar rinna och svida när man hackar lök. Detta beror på att när man skär i löken (det blir värre med en trubbig kniv, så vässa kniven för att minska detta) så frigörs ett ämne som heter syn-propantial-S-oxid. Det låter värre var det är, det som sker är att det irriterar neuronerna i ögat vilket leder till att tårar bildas. Så tänk på att använda en vass kniv nästa gång du hackar lök!
Vad är skillnaden på marmelad och chutney?
Rödlöksdrömmen är en marmelad med chutney-karaktär. Men vad är egentligen skillnaden på de två? Den främsta skillnaden är vad de är gjorda av. Medan marmelad oftast görs på citrusfrukter, plommon eller persika, så görs chutney av tomat, aubergine och lök. Ser du ett mönster? Ja, för även om dessa exempel bara är en bråkdel av de sorter som finns, är marmeladen sötare och används ofta som pålägg och i desserter, samtidigt som chutneyn oftare är salt, kryddig och ett tillbehör till mat.
En dröm på prispallen
Ja precis så är det. Rödlöksmarmeladen har inte bara blivit prisbelönt, utan också serverats på Nobelfesten TVÅ gånger.
- Utnämnd till Sveriges bästa landskapsmat 2016, på GastroNord-mässan.
- Diplomerad av Husmanbord 2015.
- Serverad på Nobelfesten 2014, 2016.
Ingredienser: Rödlök*(64%), rårörsocker*(25%), balsamvinäger, rapsolja*, havssalt, svartpeppar*, lagerblad (*Ekologiska råvaror – totalt 93%) SE-EKO-04