Helgrillad Högrev med friterade smashed potatoes

Receptet är för 4 personer.

Här kommer Nortons härliga recept på en riktigt god rätt att bjuda goda vänner eller familjen på.

Redskap:
Stavmixer
Grill
Grill-termometer
Fritös eller en stor kastrull med olja.

Helgrillad högrev:
Högrev 800gram
Havssalt
Vispat, kryddat smör (Finns massa olika smaker i gårdsbutiken)

(Alla produkter ovan hittar du i gårdsbutiken!)                                                       

Friterad Smashed potatoes:
800g potatis
Havssalt
Olja (till fritering)

Två olika såsalternativ

Gården Chimichurri:
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
2dl olivolja
2dl bladpersilja
2 tsk Ragnaröks chilisås (hittas i gårdsbutiken)

Bearnaise:
4 Äggulor från frigående höns (hittas i gårdsbutiken)
400 g smält smör
1 msk vitvinsvinäger
2 msk dragon
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
Bladpersilja till servering

Högrev:

Högrev är kanske den mest underskattade köttdetaljen som finns! Jag tycker att högrev är den mest smakrika delen på djuret. Högreven är en detalj som sitter bredvid entrecote och ovanför bringan.

1: Lägg upp köttet på en tallrik så att det inte är kylskåpskallt (5 – 10 min).

2: Salta och peppra köttet till dina egna preferenser.

3: Lägg köttet på en het grill!

4: Låt köttet få komma upp till 30 grader i innertemperaturen ungefär innan du vänder det. Grilla klart köttet tills innertemperaturen når 55 grader.

5: Lägg nu köttet inlindat i slaktarpapper eller bakplåtspapper tillsammans med en klick vispat smör med valfri smak från butiken. Låt termometern sitta kvar i köttet så vet du köttet har vilat upp sig till 60 grader (medium).

6: Nu är det roliga kvar, tranchera upp köttet i strimlor och servera tillsammans med havssalt och en klick vispat smör.

Fried smashed potatoes:

1: Koka potatisen med skal i en stor kastrull med vatten och salt i 15 – 20 minuter.

2: Häll av potatisen och låt de svalna i ett durkslag.

3: Sätt i gång fritösen på 170 grader ungefär eller hetta upp vanlig olja till 170 grader i en kastrull.

4: Smasha/tryck till potatisen med en gaffel eller baksidan av en liten sked.
OBS! Potatisen ska fortfarande hålla ihop så var försiktig!

5: Fritera potatisen tills den är gyllene och har en krispig utsida.

6: Ta upp potatisen ur fritösen och låt de rinna av på ett papper.

7: Smaka till sist av med lite havssalt!

 Sås – två olika alternativ

Gårdens Chimichurri:

1: Skala och finhacka vitlöken.

2: Ta fram en medelstor skål, lägg i vitlöken, persilja och chilisåsen Ragnarök för en trevlig hetta. Rör om.

3: Tillsätt olivoljan samt vinägern.

4: Salta och peppra, sedan är det bara och blanda och smaka av till dina egna preferenser!

ELLER

Bearnaise:

1: Smält smör. Låt det svalna på plattan bredvid (inte kylen!)

2: Ta äggen och dela på äggulorna och äggvitorna i två skålar.

3. Låt äggulorna och smöret stå tills det har närmat sig varandras temperatur innan du börjar med nästa steg.

4: När äggulorna och smöret närmat sig varandras temperatur kan du hälla i vinägern tillsammans med äggulorna. Mixa tills det blir som ett skum ovanpå.

5: Tillsätt salt, vitpeppar och dragon. Mixa igen

6: Tillsätt nu långsamt det smälta smöret som har fått kyla ner sig i rumstemperatur. Mixa och försökt att få med luft i såsen så den blir fast och inte skär sig.

7: Toppa med lite persilja om du vill!

8: Klar!

 

Vill du göra en snabbvariant på bearnaise kan du använda vårt vispade smör Bearnaise:

Butter Bearnaise

Ta en äggula, tillsätt 1 msk vatten och vispa gulan över vattenbad (gärna stavmixer) till ca 60 grader. Smält samtidigt en rulle BUTTER Bearnaise upp till ca 58 grader. Häll sedan sakta ner det smälta smöret i en fin stråle.

Klart!

Vid behov tillsätt mer dragon eller vinäger för ökad syra.

Nu har du en härlig rätt att njuta tillsammans med familjen eller goda vänner.

En skål med hemslagen bearnaise
Bearnaise


En skål med underbar chimichurri

Besök vår gårdsbutik

Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.