En guide till perfekt temperatur på oxfilén

Att tillaga oxfilé till perfektion är en konstform som kräver precision och förståelse för rätt temperaturer. Oxfilé är ett smakrikt kött som förtjänar att tillagas med omsorg för att behålla sin saftighet och smak. Men med det sagt ska man verkligen inte krångla till det. Den allra bästa smaksättningen på en oxfilé är salt och peppar.

I denna guide kommer vi att utforska de steg du behöver följa för att säkerställa att din oxfilé tillagas till den önskade temperaturen varje gång. Med rätt teknik och förberedelser kan du njuta av en perfekt tillagad oxfilé som kommer att imponera på dina gäster och ge dig en smakupplevelse utöver det vanliga. Så låt oss dyka in i konsten att tillaga oxfilé med precision och njutning!

Så uppnår du den perfekta temperaturen på din oxfilébit

Innan tillagningen, oavsett metod, är det viktigt att din oxfilébit är rumstempererad. Ta ut den från kylskåpet minst 30 minuter innan tillagning för att jämna ut temperaturen.

Innan du börjar tillaga oxfilén är det viktigt att förstå hur exempelvis ugn, grill eller sous vide fungerar. Varje ugn eller grill kan variera i temperatur, så bli bekant med dess funktioner och hur den reglerar värme. Om du är osäker på din ugn eller grills temperatur, testa först med en mindre bit kött för att se hur snabbt det tillagas. Justera sedan tillagningstiden eller temperaturen för att uppnå önskat resultat. Ett bra knep är att använda en stektermometer för att säkerställa att din oxfilé tillagas till önskad temperatur. Stick termometern in i den tjockaste delen av köttet för noggrann avläsning.

Bestäm önskad grad och innertemperatur på din oxfilé

Beroende på hur du gillar att äta din köttbit kan du välja mellan olika grader av tillagning:

Rare: 48-50°C
Medium Rare: 54-56°C
Medium: 56-58°C
Medium Well: 60-65°C
Well Done: 68-70°C

Efter att du har uppnått önskad temperatur är det viktigt att låta oxfilén vila. Lägg den på en skärbräda och slå in som ett paket med bakplåtspapper eller ännu hellre med bucherspaper. Låt köttet vila 5-10 minuter beroende på hur stor din oxfilé är. Syftet med att låga köttet vila är att fördela safterna jämnt genom köttet och ger en mer saftig och smakrik oxfilé.

Hur tillagar jag min köttbit på olika redskap (ugn, stekpanna, grill eller sous vide)?

Oxfilén består av olika delar som lämpar sig för olika ändamål. Mittenbiten är den finaste biten och tillagas oftast som en tournedos eller hel. Huvudet på oxfilén är lika mör som mittbiten och används till samma bitar men är inte lika snygg i sin form. Svansen är tunnare och smalnar av något vilket gör den lämplig till exempelvis Biff Rydberg. Men oavsett vilken bit av oxfilén som du ska tillaga kan du göra det på olika sätt.

Tillaga Oxfilé i ugn

Oxfilé är väldigt gott att helsteka i ugnen och den blir allra bäst när den får tillagas på en lägre temperatur. 125 grader är en optimal ungstemperatur eftersom den då inte stressas och riskerar att bli torr.

Innan du placerar köttbiten i ugnen bör du torka av köttbiten och sen bryna köttet så du får en fin stekyta som gör att köttsaften stannar kvar inne i köttbiten under tillagningen i ugnen.

När du fått fin yta placerar du köttbiten i en ugnssäker form och använd en köttermometer för bästa resultat. När oxfilén nått den önskade temperaturen tar du ut köttet och låter det vila i ca 15 minuter innan servering.

 

Tillaga Oxfilé på stekpannan

Oxfilé passar även att steka i skivor där man anpassar skivans tjocklek utifrån vilken typ av köttbit du vill ha.

Börja med att ta fram köttbiten i god tid så den hinner kommer upp i rumstemperatur. På så sätt kyler den inte ner pannan när du lägger i köttbiten för att börja steka den.

En skiva på cirka 3 centimeter ska stekas i 2-3 minuter per sida. Vill du ha en högre skriva, en tournedos, kan du binda upp den med ett snöre runt skivan för att den ska hålla sin form under hela stekningen.

Använd en blandning av smör och olja för köttbiten inte ska bränna fast men få en god smak.

Tillaga Oxfilé på grillen

Oxfilén passar att grilla både i skivor och som hel men eftersom oxfilén saknar insprängt fett är det viktigt att grilla den sakta. För att lyckas med en jämn grillyta kan du binda ihop köttbiten med snöre till en jämntjock bit.

Börja med en ordentligt upphettad grill och bryn köttet för att få en fin yta. Grilla sen på indirekt värme i cirka 40-50 minuter.

Om du ska grilla oxfilén i skivor är det hög värme som gäller, för att ge köttet en fin yta. En skriva behöver inte lika lång tid utan här är ytan det viktigaste. Ett par minuter på varje sida bör räcka.

Efter grillning bör köttet vila i cirka 15 minuter.

 

Tillaga Oxfilé i Sous Vide

Genom att tillaga din oxfilé i en sous vide får du en jämn och exakt tillagning, samtidigt som du inte förlorar köttets saftighet och smak.

Det är en enkel metod som ger ett bra resultat varje gång. Se till att försegla påsen ordentligt, välja rätt temperatur samt tid för tillagning så kommer du lyckas.

Man behöver inte men kan med fördel steka köttet efter den är klar i sous viden och på så sätt få en trevlig stekyta även med denna tillagningsmetod. Glöm inte att torka av köttet innan du steker det för att få den bästa ytan.

Genom att följa den här guide och använda en stektermometer kan du säkerställa att din oxfilé tillagas till perfektion varje gång.
Njut av din välsmakande måltid!

För mer generella tips när du ska grilla kött kan du besöka vår Guide till perfekt grillat kött

Besök vår butik där det passar dig

Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.