Vad är bringa?
Bringa är en underbar köttdetalj med mycket smak – men den behöver tid för att komma till sitt rätt.
Den kan grillas, rökas, tärnas och användas i gryta (som högrev och bog), bli en god stek i ugnen, eller Sous vidas. Välj vad som passar dig bäst!
Inspirerande recept
Bland våra recept hittar du inspiration till tex Pulled beef som kan göras på bringa eller varför inte Paul Svenssons recept, som han tog fram när vi deltog i Musikhjälpen tillsammans – Mjölkko i vin.
Bringa på grillen?
Javisst – Bringa passar mycket bra att grilla. Men innan det är dags för grillen lägger du köttet i en stor kastrull och täcker köttet med buljong och kryddor. Koka upp och skumma av. Låt det småputtra i ca två timmar (om du har ca 1 kg kött). Låt köttet kallna i buljongen och låt det sedan stå i minst 5 timmar (det här kan du förbereda flera dagar innan det är dags att grilla).
Rör ihop en smarrig glaze av bland annat soja och honung. Skär nötbringan i lagom portionsbitar och grilla på medelvärme i ca 20 minuter, pensla under tiden med glazen. Köttbitarna behöver bara få en god grillsmak och blir varmt – det är ju redan färdigkokt. Servera med rostade rotfrukter, en fräsch sallad och kanske någon färskost (som sås).
Röka bringa?
Förbered dagen innan genom att torrsalta bringan (hinner du inte det så i alla fall 2 timar innan). Du bör använda ungefär 1 tsk salt per kg kött. Låt det saltade köttet vila i kylen. När det är dags att börja röka tar du ut bringan och strör på ett jämnt lager med nymald, grovmalen svartpeppar (gärna färsk svartpeppar direkt från Ceylon, det hittar du i vår gårdsbutik).
Man brukar tillaga bringan mellan 105 – 153 grader. Ju lägre grader desto längre tid tar det, ju högre temperatur desto större är risken att köttet torkar under tillagningen. Känns ytan lite torr är det bra att spraya vatten ungefär en gång timman, eller oftare vid behov.
Bringar är klart när innertemperaturen är ungefär 90-95 grader.
En bra rökt bringa ska ha en riktig skorpa som bör vara djupt mörkröd/brun.
Ska jag låta mitt kött vila?
Ja, alla bitar mår bra av att vila innan du trancherar dem. En exakt tid är svår att säga eftersom det beror på bitens storlek, men generellt 10-20 minuter brukar vara lagom. Slå gärna in det i bakplåtspapper medan den vilar, eller folie om du vill behålla värmen lite längre. Syftet med att vila köttet är att behålla köttsaften och låta den fördela sig över hela biten, detta görs alltså för att undvika ett torrt kött.
Tranchera rätt – hur gör man?
Skär alltid mot muskelfibrernas riktning när du ska skära upp och servera köttet, då blir inte köttet segt utan istället mört och gott. Temperaturen ska sjunka till ungefär 70 grader innan du trancherar.