Vi tipsar om marinera köttet dagen före grillning – allra helst i en plastpåse över natten. Marinaden är god till fläskkött, kyckling och annat kött med neutral smak i sig själv. Den är dessutom också väldigt god till grönsaker.
Att marinera kött
Att marinera kött innan det steks eller grillas gör att det får smak och saftighet. Saltet i marinaden torkar inte ut köttet, utan istället binder det vätska i köttet vilket gör att det håller sig saftigt. Saltet bidrar även till att det blir en rätt rimning av köttet. Se däremot till att köttet inte ligger för lång tid i marinaden då dt kan leda till en svampig konsistens efter tillagning.
Det är även viktigt att ha syra i marinaden eftersom det vid en kortare marinering bidrar till att köttet mjuknar. Får det däremot ligga för länge kan det istället bli hårt, så en lött syra till en kortare marinad är bättre. Undvik samtidigt sötma i din marinad. Många tillsätter honung eller socker, men detta kan torka ut köttet och göra att det bränns lättare. Det är därför bättre att lägga på en glaze någon minut innan det är klart.
Marinera utefter hur stor din köttbit är. Är det en större bit kräver den längre tid, men det beror även på hur mycket salt det är i marinaden. Marinera minst en timme men max ett dygn.
Om Kocken & Grisen
Kocken & grisen ägs och drivs av kocken Daniel Totti som bland annat var med och skapade och drev Restaurang Gotland och Gute Grill i Stockholm. Daniel har också lagat mat på Nobelmiddagen och syns i TV bakom grytorna. Idag bor han i Roslagen och lagar mat på olika uppdrag samt skapar fina produkter med bra ingredienser och rena smaker.
Ingredienser: tomat, lök, vitlök, salt, SOJABÖNOR, vin, purjolök, ingefära, chili, honung, citron, timjan, sockerkulör