Denna vinäger är god till mycket. Björksav har en unik smak som ger mycket karaktär när den används i mat – gärna i inläggningar eller som smaksättare i såser och dressingar!
Björksaven i produkten
Björksaven tappas från Vångaberget i Norra Skåne i mars när dagstemperaturerna ligger runt 8–10 grader, då är den som bäst. Markägare som tar hand om träden på ett skonsamt sätt och tappar i söderläge har valts ut för denna produkt. Mycket av deras marker är dessutom ekologisk.
Först fermenteras honung och lite socker. Björksaven innehåller nämligen inte tillräckligt med stärkelse för att få upp alkoholenhalten till 6%. Det blir en balanserad och mild vinäger med toner av honung och mandel. Den görs givetvis ofiltrerad och opastöriserad.
Vad är vinäger och vad används det till?
Vinäger är en sorts ättika som framställs ur vin, cider eller öl. namnet kommer från fanskans Vin aigre som betyder ’surt vin”, Det är nämligen en sur vätska som blir till när etanolen i t.ex. vinet oxideras av bakterier genom fermentering till ättiksyra.
Vinäger kan användas till mycket, men framför allt i salladsdressing och till inläggning. Men den tillför även en god syra i såser, grytor och soppor. I Japan är det en viktig ingrediens, då i sushi.
Malmö vinägerfabrik
Malmö vinägerfabrik är en innovativ svensk vinägerfabrik med ett urval av högkvalitativ, handgjord vinäger som skapar spännande smaker i sällskap med vissa produkter, i alla typer av världskök.
Eftersom all deras vinäger är handgjord är deras filosofi att låta vinägern ta sig tid att utveckla och uppnå mer smak och bästa kvalitet där inget lämnas åt slumpen. Vinägersorterna sträcker sig från fruktiga och aromatiska smaker från öppna fält eller de djupa skogarna och baseras på unika sorter där var och en har en fantastiskt historia.
De gör varje steg, från pressning av frukten, fermenteringen till vin och sedan andra fermenteringen till vinäger. Det tar mycket tid och ansträngning, men resultatet är värt det.
Det är ett mirkobryggeri grundat 2010, och fram tills sommaren 2011 utfördes tester av äpplesorter, bryggtider, alkoholstyrkor, fatlagring. Idag levererar de unika små volymer av genuin vinäger till några av landets bästa restauranger och butiker.
Ingredienser: Björksav, socker, lindshonung, jäst, vinägerkultur.