Denna smakrika och rökiga sås är inspirerad av det mexikanska köket och är full av smak. Det är kokad mexikanska Chipotle Morita-chilin och spansk rökt paprika som ger den en fin rökig smak en touch av hetta. Färsk röd paprika ger en fruktighet och honungen ger den en fin sötma som rundar av smaken, inte konstigt att denna sås serverades på Nobelfesten 2016 av Grillandslaget.
Denna Chipotlesås passar utmärkt på grillat kött, i grytor eller till och med bara som dippsås och kommer garanterat att bli en ny favorit. Och vem älskar inte en prisbelönt sås? Den här såsen är så god att den blev belönad vid Great Taste Award 2017.
Kul om chili
Chilisås är gott och själva frukten chili har en intressant historia. Chilin har använts i Amerika sedan 7500 f.kr. där man hittat arkeologiska fynd som visar på att man i Ecuador, så tidigt som för 6000 år sedan odlade chili. Kanske upptäcktes chilin redan av vikingarna, man har funnit tecken att de tog sig långt bort i Amerika. Det var Christopher Columbus som sedan presenterade chilin för Europa efter att han upptäckte denna goda krydda! Den är rik på vitamin C, karoten (provitamin A) och B-vitaminer, så det är inte bara en fröjd för tungan att äta, utan även bra för övriga kroppen. Chili innehåller också mycket kalium, magnesium och järn. Deras höga halt av C-vitamin kan också öka upptaget av icke hem-järn från andra livsmedel.
Chipotle är en torkad och rökt chili, oftast jalapeño. På aztekernas språk betydde chili ”het peppar” och potli ”rökt” och kunde ibland stavas pochili. Trots styrka är Habanero populär, mycket tack vare den fina friska fruktigheten. Styrka på ”vanlig” Habanero ligger runt 500 000 Scovillegrader. Chilifrukter innehåller capsaicin, vilket gör att den smakar starkt. Den starka hettan möts i Scoville och vanlig paprika ligger på 100 grader när jalapeno ligger på 25000 – 50000 scoville grader. Vill du åt den hettan så finns den i fröfästet och i mellanväggarna på frukten! Den starkaste chilin som uppmätts är ”Carolina Reaper” och den ligger runt 2 000 000 Scoville!
Sörgården Måla
Utanför Arboga hittar vi Sörgården Måla, en liten producent där unikt, ekologiskt, närodlat och högkvalitativt är ledord för verksamheten. Deras produktion går efter principen lite men gott. Allt görs för hand, vilket tar tid, men som de anser är nödvändigt. De anser att det måste få ta tid för att göra god mat. Inte heller använder de smakförstärkare, färgämnen eller konserveringsmedel, något vi på Hagshultskossorna verkligen gillar!
Ingredienser: Röd paprika, tomat, rårörsocker (11%), honung, vinäger, rödlök, vitlök, ingefära, havssalt, Chipotle Morita (rökt chili), Pimentón de la Vera (rökt paprika), Carolina Reaper chili