Vår fina, gyllene Guldtalg kan användas precis som vår Krögartalg – men har lite annan smak och konsistens. Guldtalgen kommer från våra gräsätande kor. Det är gräset och att det är äldre djur, som ger den gula fina färgen. Men förutom det så är Guldtalgen också hängmörad i 3 veckor. Detta gör att den är rundare och djupare i smaken. Att den fått hängmöras gör att den är mjukare i konsistensen och därför säljs i glasburk.
Vi rekommenderar att du har talgen nära till hands, så är det alltid lätt att ta en klick i stekpannan eller som smaksättare i såsen.
Som en del i vårt hållbarhetsarbete vill vi ta tillvara så mycket som möjligt av våra djur. Sedan 2019 tar vi hand om det fett som blir över vid slakten och gör Krögartalg. Guldtalgen, den hängmörade talgen började vi ta hand om 2021.
Hur görs talgen?
Fettet mals, smälts och kokas (pastöriseras) därefter silas den ren och hälls i rena glasburkar med guldfärgat lock.
Talg bör förvaras svalt.
Smak och umami
Ett antal studier visar att kor som enbart äter gräs får ett mjukare fett med lägre smältpunkt och en bättre sammansättning av de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6. All talg är också mycket rik på umami. Det är därför den förstärker de smakar den blandas med. Steker du kött i talg så får du mer köttsmak. Lägger du en klick på potatisen i ugnen får du ännu mer potatissmak.
Så här kan du använda Guldtalg:
- Steka kött i, det tillför köttet mer smak och ger en krispig stekyta.
- Klicka talg över det varma köttet och servera direkt.
- Steka grönsaker i och hitta nya smaksensationer.
- Gör majonnäs och få ett smakrikt tillbehör till tex. råbiffen.
- Smaksätt såsen.
- Byt ut hälften av smöret när du gör bearnaisen och få en extra djup och fin smak.
- Bred det på mackan och strö lite flingsalt över.
Fakta om talg
- Talg kan hettas upp till högre temperatur än vanligt smör.
- Den gula färgen visar att det kommer från gräsätande djur.
- Innehåller naturligt vitaminer, mineraler och Omega-3.
- Talgen återgår till fast form igen, efter att du värmt upp det.
- Hållbarheten är lång minst ett år (och oftast mycket längre än så).
Köpa talg
Guldtalgen säljer vi endast i butiken då det är svårt att skicka den på posten. Vi har lite tråkiga erfarenheter av att burkar gått sönder och även att de har öppnat sig så därför väljer vi att inte skicka dem. Krögartalgen kan vi skicka med post (dock en under den varma delen av sommaren).
Hållbarhet
Vi sätter ett års hållbarhet på talgen. Men som alltid kan du lukta och smaka för att se att produkten är användbar.
Så vi säger ”Hållbart ett år och men oftast bra väldigt lång tid efter det.”
Ännu mer fakta:
Rykpunkt: Beskriver hur mycket värme oljor och fetter tål innan de börjar ryka. Alla orenheter som finns i ett fett sänker rykpunkten. Rykpunkten för talg är 205 grader (för smör är den ca 150 grader).
Om fett eller oljor överhettas, alltså passerar sin rykpunkt, börjar fettet brytas ner. Det innebär att näringsvärdet sjunker och det får en sämre smak. Det bildas också toxiska föreningar som är direkt skadliga.
Tändpunkt för talg från kor: 360 grader
Talg och ister
En vanlig fråga som vi får i gårdsbutiken är vad det är för skillnad på talg och ister. Talg eller nöttalg som det också kallas är fett från kor. Fett från tex grisen kallas för ister.