Ett STORT och VARMT TACK till alla fantastiska besökare som gjorde premiären av Smålands korvfestival så lyckad och rolig! 🌭🧡

Ingen festival utan engagerade, glada, hungriga och pratsugna besökare. Och det fanns det många av – närmare bestämt drygt 600 besökare var på plats under hela dagen.

Det såldes och åts uppskattningsvis 1 ton korv under dagen, heeeelt fantastiskt!

Ulrica och Carl-Johan – nöjda och mycket glada arrangörer

Biljetter – slutsålt redan innan premiären!

När man startar en ny tradition så vet man ju aldrig vart det tar vägen och hur det ska gå. Men vi är så glada över den fina respons vi fick för vårt påhitt. Redan innan själva premiären sålde vi slut på förköpsbiljetterna på nätet. Vi bestämde oss för att sälja 400 biljetter på vår hemsida korvfestival.se och sedan skulle vi ha ytterligare 100 biljetter att sälja på plats. Men kör ringlade lång redan en timma före festivalens öppnande och vi bestämde snabbt att vi måste släppa in alla!

Media på plats

Både JP och P4 Jönköping fanns på plats och dokumenterande vår premiär!

Här kan du lyssna på inslaget i radion

Hur många besökte festivalen?

Totalt besökte nästan 650 personer festivalen. Det blev intensivt och alla utställare hade fullt upp med att hinna plocka fram provsmak, prata korv och sälja sin korv. Det var en underbar stämning och fast det ibland blev lite köer så var humöret på topp, det fanns tid för prat och mat. Det var flera generationer som besökte oss tillsammans och det var så mysigt att se föräldrar med både barn och barnbarn som var med.

Fanns det något speciellt för barnen?

Javisst hade vi tänkt på att det kan finnas barn som vill aktivera sig med något annat än att bara äta korv. På plats fanns två tramptraktorer som användes flitigt. Jennie från Vaggeryds kommun hade gjort en fin tipspromenad med frågor som passade för unga deltagare och alla fick så klart pris när man deltagit.

Ludvig & Co som också var sponsorer till festivalen hade ett tält där man kunde gissa vikten på en stubbe, det var många både barn och vuxna som var med och gissade!

Fick man en tygkasse?

Om man köpte sin biljett i förväg på nätet så fick man en väldigt snygg och praktisk tygkasse att lägga alla sina inköp i.

Utställarna – vår hjältar

Ett magiskt stort tack till alla fina utställare som bjöd på smakprover, pratade korv och sålde godbitar att ta med hem. Det blev verkligen intensivt för alla utställarna att hinna med och serva alla kunder. I stort sett alla sålde slut och det är ju alltid härligt – för det är ju trots allt därför som de är på plats! Här nedan ser du ett axplock av alla utställarna.

Utställare 2024: Visingsögrisen, Bergströms lilla musteri, Wetterstadens Bryggeri, Ängabackens björksoda, Fagerhultsgård, Stensåkra, Vaggeryds chark, Mondeli, Ello, Stens chark, Rudenstams, Skeppsholmen, Byarums skafferi, Pohlarn’s BBQ, Röök pellets, Axelssons i Aby, Senapsfabrikör’ns, Luxury food trucks, Cook ’n Bloom och Hagshultskossorna.

Mat och dryck

Flera av våra utställare sålde också mat och dryck så att ingen skulle behöva gå hungrig från festivalen. Stort tack till alla som gjorde mosbrickor, tunnbrödsrullar, korv med bröd både i barnstorlek och för vuxna. Det såldes också kulled beef som toppin, det tror jag var det tillbehör som sålde slut allra snabbast! I övrigt fanns och så många andra underbara tillbehör i form av syrad lök, pitbeans, kryddor och törstsläckande must och skummande öl.
…och så hade vi ostkaka också…vi är ju i Småland!

Fanns det en korvgeneral?

Absolut – en festival måste alltid ha en festivalgeneral – i vårt fall blir det ju en Korvgeneral! Ulrica är vår Korvgeneral. Tillsammans med fd. landshövdingen för Jönköpings län Helena Jonsson invigde Korvgeneralen Ulrica och Carl-Johan premiären av Smålands korvfestival 2024. Givetvis klipptes ett korvband (som sponsrades av Vaggeryds chark).

Sponsorer

Vi hade generösa och väldigt bra sponsorer till vår festival: Widéns åkeri, El-byrån i Vaggeryd, Lagerbutiken i Stockaryd, Ludvig & Co, Svenskt kött, Lantmännen, Södra och Vaggeryds kommun.

Fanns det toaletter på plats?

Det måste ju finnas bekvämligheter om man ska kunna äta och dricka och stanna kvar en stund på festivalen. Dagen till ära hade vi hyrt in tre vanliga bajamajor och en som var handikappanpassad.

Vad lärde vi oss?

Till nästa år kommer vi att ha två olika tider för insläpp. Det blir en förmiddagstid och en eftermiddagstid. Då kan vi fördela våra besökare lite jämnare över dagen. Vi tror att det blir trevligare och mindre köer och våra utställare hinner fylla på sina lager och kanske till och med ta en korv och äta lite lunch.

Vi lärde oss också att vi måste ha kaffe! Det var flera som saknade att inte kunna njuta av en kopp kaffe. Det lyssnar vi såklart på och ser till att det finns nybryggt kaffe på plats.

Kylan – ja det var lite kallt. Vi rår ju inte på vädret men nästa år ska se till att vi stensätter så att vi kan ha vedkorgar som man kan värma sig vid.

Det var mycket folk och det tänker vi att vi ska jämna ut med för- och eftermiddagstider. Men vi kommer också att utöka ytan. 2024 var ungefär halv trädgården i bruk till  2025 kommer hela hela trädgården att vara i ordning vilket gör att vi kan både ta in fler människor samtidigt och att vi har plats för fler utställare.

Var ligger Smålands korvfestival?

Smålands korvfestival arrangeras av Hagshultskossorna på gården i Hagshult.
Åker du motorvägen E4:an så svänger du av vid avfart 86, kör fyra minuter mot Hagshult och vips är du framme.

Nedan har vi ritat en enkel karta som visar var vi håller till.

Blir det någon mer festival?

Ja, det blir absolut repris på det här! Vår förhoppning är att vi har startat en ny tradition och att många vill vara med och dela korvens underbara värld med oss.
Vi hoppas att alla som besökte oss hade en smakrik och trevlig upplevelse och önskar er varmt välkomna tillbaka nästa år.
För vi ses väl igen?!?
🌭🌭🌭

Besök vår butik där det passar dig

Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.