Hamburgare, denna solklara favorit hos så gott som alla. Våra hamburgare har malts till 5 mm, detta för att hålla ihop utan att behöva tillsätta bindmedel. Tack vare malningen håller de ihop, men håller sig samtidigt luftiga. Precis som vår nötfärs är det en extra hög fetthalt för att få extra saftiga burgare, med 24-27% fett.
Att tillaga hamburgare
Hamburgare varierar i form, tjocklek och kött vilket gör att det är svårt att ha en generell tillagning. Dessa hamburgare är däremot färdiga att lägga på grillen eller stekpannan. Oavsett vad du väljer ska de vara rumstempererade före tillagning. Här kommer lite generella tips:
På grillen:
- Se till att få en fin glöd. Ju varmare det är, desto finare yta får du. Efter att du fått en fin yta kan du låta dem ligga utanför glöden, där det är lite svalare, för att tillagas det sista till önskad stekgrad.
- Våra burgare är 100% nötkött vilket gör att de går att äta röda om man vill.
- Salta och peppra efteråt för att inte dra ut vätska och bränna pepparn.
- Du kan med fördel pensla på valfri grillolja i slutet om extra smak önskas.
I stekpannan:
- Stek med fördel burgarna i en klick Krögartalg, eller annat matfett.
- Se till att stekpannan är riktigt het innan du börjar steka, det ger finast yta.
- Du kan med fördel trycka ner burgarna i början av stekningen, t.ex. med bottnen av en kastrull. Pressa burgaren mot pannan en stund, det ger en knaprig och fin yta och lite smash burger-känsla
Hamburgarens historia
Vart, och när, den första hamburgaren gjordes är än idag inte känt. Men vad man vet var att resan kan ha börjat i Baltikum där man skrapade av köttrester från oxben och formade det till biffar som man stekte. Dessa biffar kan sedan ha spridits till USA, via Tyskland av tyska sjömän och migranter. Om detta är sant eller inte vet vi inte, men vad vi vet är att den moderna burgaren som vi känner den idag började utvecklas i USA. När vet vi inte exakt, men 1904 kunde man köpa hamburgare på Världsutställningen i Saint Louis. Snabbmaten blev en grej under 1920-talet, däribland hamburgare, då många krogar behövde byta bana till restauranger på grund av alkoholförbudet. Under 1950-talet kom de klassiska kedjorna McDonald’s och Burger King. I Sverige har vi ätit hamburgare sedan 1955.