En flaska fylld med två av kanske världens godaste smaker: äpple och glögg, här i en fantastisk kombination!
Äppleglöggen har en tydlig färg och smak av äpple. Den är smaksatt med traditionella glöggkryddor och serveras gärna varm med russin och mandel.
Kan spädas med lite calvados. Uppvärms till 50-60°.
Perfekt till advent!
Historien bakom glögg
Glöggen har sitt ursprung i Norden och är baserad på kryddat vin, oftast rött, eller ibland sprit. Namnet glögg kommer från order glödg som kommer från verbet för att ’värma upp’.
Att dricka varmt kryddat vin går långt tillbaka i tiden. Redan under antiken drack både greker och romare vin som kryddats lite extra, antingen av hälsoskäl eller som smakhöjare. Uttrycket ’glödgat vin’ dök för första gången upp 1609 och syftade då på tillverkningsmetoden som då var att en sockertopp dränktes i cognac och antändes. Det smältande sockret rann ner i vinet och gav sötma åt glöggen. Glögg blev dock först populärt i Sverige under 1800-talets slut. Det fanns både vinglögg och en aningen starkare variant som var baserad på cognac. Cognacglöggen kallades även julglögg och den börjades förknippas med julen.
Idag dricks den i flertalet länder utöver Sverige. I både Danmark och Finland finns glögg, båda med influenser från Sverige. I både Danmark och Finland serveras den ofta i juletider och dricks ur särskilda glögg-glas. Det finns även varianter av glöggen i bland annat Tyskland, Frankrike, Schweiz och Italien. Utanför Europa förekommer även varianter i Brasilien, Chile och Kanada.
Förpackning
Glasflaska med skruvlock. Innehåller 75 cl.
Ingredienser:
Äpple, vatten, socker, citronsyra, glöggkryddor och konserveringsmedel E202/E211.
Näringsvärde per 100 ml
Energi 204 kj /64 kcal Fett 0 g varav mättat fett 0g Kolhydrater 16 g varav sockerarter 16g Protein 0g, Salt <0,01g