Hallonsoda är ju en riktig klassiker – en klassiker alla tycker om!
Detta är en hantverksläsk gjord på solmogna ljuvliga hallon, kan det bli bättre?
Visste du detta om hallon?
Hallon är en buske, går under det vetenskapliga namnet Rubus idaeus, och tillhör familjen rosväxter, där även bland annat äpple, jorgubbe, åkerbär, plommon, persika och körsbär ingår. I Sverige växer den vilt i så gott som hela landet och odlats här sedan renässansen. Förutom det klassiska röda hallonet finns det även gula och svarta.
Botaniskt sett är inte hallonet ett bär, utan en stenfrukt, rättare sagt en sammansatt stenfrukt. Faktum är att varje liten ”bula” på hallonet (som det finns cirka 100 av per hallon) är en egen frukt med ett eget frö, vilket gör den sammansatt (och mycket, mycket god). Varje egen frukt med sitt frö bildas av varsin pistill på samma blomma. Dessa befruktas alltså separat vilket gör att vissa hallon ibland saknar några frukter. Vad som kännetecknar en stenfrukt är att varje fruktkropp har en sten, vilket är ett frö med ett hårt yttre skal. Exempel på stenfrukter är nektarin, plommon, mango och oliv.
Det finns många varianter av arten hallon, där några exempel är ’Asker’, ’Glen Prosen’, ’Golden Queen’ och ’Preussen’. Det land i världen som producerar mest hallon är Ryssland, följt av Mexiko, Polen, och Serbien. 2020 producerades hela 895 771 ton hallon i världen! Där Ryssland ensamt stod för 20%.
Råa hallon består till 86% av vatten, 12% kolhydrater samt 1% protein respektive fett. Det man kanske inte har koll på är att hallon är rika på C-vitamin, mangan och fiber. Den har relativt låga nivåer av socker, endast 4%, jämfört med andra frukter och bär.
Namnet hallon härstammar från hall, häll från rasbranten som är en vanlig växtplats för hallon. Det har sedan också fått det vanliga bär-suffixet -on. Det heter också olika beroende på vart i Sverige du är. Exempelvis kan det kallas brengebär i Halland och fållber i Mora och Älvdalen.
Sodabruket
Sodabruket producerar hantverksläsk och soda i skånska Önnestad. Med mycket hjärta och stor passion skapar man läskande drycker för alla tillfällen. Alltid med naturliga råvaror!
Förvaring
Torrvara, förvaras svalt och torrt.