Senap – en kär favorit i allas kylskåp. Denna senap är från ett litet familjeföretag på Visingsö.
Lite rolig fakta om Senap och bordssenap
Ja precis, det är ju en skillnad mellan de två begreppen. I vardagligt språk använder man ordet senap för såsen, men egentligen heter det bordssenap. Senap är egentligen släktet Senapsväxter. Vi börjar med växten Senap.
Senapssläktet är så kallade korsblommiga växter, till vilken även andra viktiga grödor ingår, t.ex. broccoli, brysselkål och kålrot. Senapen växer framför allt i medelhavsområdet, där de härstammar ifrån, men odlas även i flera länder i Europa, bland annat Sverige.
Bordssenap gör man i huvudsak av växtens frön som krossas och finns i olika varianter. Fröna blandas med vinäger (i Sverige är det däremot vanligare med ättika), salt och socker. Utöver basen kan såsen sen smaksättas med lite allt möjligt, t.ex. whisky, honung och pepparrot.
Vanligtvis görs senap på en blandning av frön från både gul och svart senap. Det finns även regionala skillnader i Sverige, då exempelvis den skånska är grövre och mörkare samtidigt som den från Östergötland är slät, stark och söt.
Idag äts den oftast till korv, hamburgare och i ärtsoppa, men förr användes den även som läkemedel och ingick en tid som medicinalväxt. Fortfarande säljs senap på apotek av tradition.
Bordssenapens historia
Senap som krydda är gammal. Den användes i det indiska samhället redan cirka 3000 f.Kr. Däremot var det framför allt romarna som lärde sig att uppskatta dess kulinariska möjligheter, vilket också snabbt spred sig till Frankrike. Här i Norden blev den inte folklig förrän slutet av medeltiden, då främst i Danmark och Skåne. Den första industriella tillverkningen i Sverige inleddes först 1920 av AB Upsala ättiksfabrik som då tillverkade ”Slottssenap”. Det var dock först under 1950-talet som senapen och dess konsumtion fick ett uppsving, mycket tack vare att den då blev ett populärt tillbehör till varmkorv.
Förpackning
Senapen säljs plastförpackning med snäpp-lock (det går även bra att skruva av).
Vikt: 210 g.