Klimatet – vårt viktigaste åtagande

Klimatförändringarna är vår tids största utmaning. De påverkar allt – från vår hälsa och matproduktion till ekosystem och framtida generationers livsvillkor. Som livsmedelsproducenter vet vi att vi är en del av både problemet och lösningen. Därför har vi valt att agera – konkret, mätbart och långsiktigt.

Vi valde att ta ansvar – och att visa att det går

Redan våren 2020 klimatcertifierade vi vår verksamhet enligt Svenskt Sigill IP Nöt med klimatmodul, vilket innebär att hela vår produktion mäts, följs upp och utvärderas utifrån sin klimatpåverkan. Målet är tydligt: att minska utsläppen av växthusgaser och bidra till ett hållbart jordbruk.

Sedan 2022 är hela gården fossilfri. Vi kör traktorer, maskiner och transporter med HVO100 (hydrerad vegetabilisk olja) och RME (en biodiesel tillverkad av svensk raps). Det betyder att vi bytt ut fossil diesel till bränslen som minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent.

Vi har också valt att arbeta enligt Science Based Targets (SBT) – en metod där klimatmål utformas i linje med den senaste klimatforskningen. Det handlar inte om goda intentioner, utan om mätbara, vetenskapligt förankrade mål som krävs för att världen ska klara 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet.

Parisavtalet redan 2024

I juni 2024 släppte vi en rapport tillsammans med Lantmännen:
”Fossilfri nötköttsproduktion – Hagshultskossorna 2024”
Rapporten visar att vi redan idag, i vår praktiska vardag, når målen i Parisavtalet. Målet för svenskt lantbruk är att minska klimatpåverkan med 24 % till år 2030. Vi har redan nått –50 %.

Vi är otroligt stolta över det här arbetet. Det visar att det går att producera smakrikt nötkött med karaktär – och samtidigt ta ansvar för klimatet. Det är inte en framtidsvision. Det är verklighet här och nu.

Vad innebär Science Based Targets?

Science Based Targets (SBT) är klimatmål som tas fram i enlighet med internationell klimatvetenskap och data från IPCC (FN:s klimatpanel). För att ett mål ska godkännas som vetenskapligt baserat måste det uppfylla tre huvudkrav:

  • Tillräcklighet: Målen måste vara i linje med vad forskningen säger krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5–2 °C.

  • Noggrannhet: De ska vara baserade på vedertagen metodik, koldioxidbudgetar och utsläppsdata – inte gissningar eller genvägar.

  • Transparens: Företag måste öppet redovisa hur de räknat, vilka data som använts och hur de följer upp utvecklingen.

SBT-initiativet drivs av bland andra World Resources Institute (WRI), WWF, CDP och UN Global Compact. Över 4 000 företag i världen deltar – men det är fortfarande ovanligt att ett lantbruk tar det här steget fullt ut. Det gör att vårt arbete sticker ut, både nationellt och internationellt.

👉Klicka på länken för att läsa hela rapporten: Fossilfri nötköttsproduktion Hagshultskossorna 2024

Besök vår gårdsbutik

Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.