Tillagning av oxsvans
Oxsvans finns i nästan alla typer av kök världen över, där man äter nötkött. Traditionellt sjuds oxsvans till soppor och grytor.
Oxsvanssoppa och oxsvansragu är klassiska europeiska rätter. Eftersom oxsvans har en egen djup smak tål den kraftiga mustiga smaker och tillbehör så som; selleri, rött vin, tomatpuré, portvin och örtkryddor. Svansen smakar också bra med orientaliska smaker.
Förr serverades oxsvans med benet kvar, antingen i grytan, eller vid sidan om på en assiett. Nuförtiden har det blivit vanligare att man benar ur den när den är kokt och att köttet läggs tillbaks i soppan/grytan.
När man kokar oxsvansen får man en härligt simmig sås av märgen som finns i benet. Den är både nyttig och väldigt god.
Oxsvans i ugnen
Det går bra att att bräsera oxsvansen i ugn. Även i ugnen behövs det gott om tid, beräkna 3 – 4 timmar i ca. 140-150 grader låt svansen
- Bräsera innebär att man först bryner köttet i fett och sedan lägger över den i en gryta, späder med vätska och låter det sjuda klart under lock på spisen eller i ugnen.
- Bräsering passar bra för kött som har mycket bindväv, det som brukar kallas tuffa detaljer, som ska tillagas under lång tid på låg temperatur.
Fond på oxsvansen
- Koka buljong på oxsvansen (ca 1,5 kg) i 2 liter vatten i tre timmar.
- Ta upp ur grytan och ta bort köttet från benen.
- Lägg ner köttet i grytan tillsamman med 2 msk äppelcidervinäger, 2 tsk salt och en pressad citron.
- Låt det småputtra i ytterligare 5-8 timmar
- Sila av och låt fonden svalna och kyl den sedan.
- Fettet lägger sig som ett lock ovanpå buljongen – ta bort det (den kan du använda och steka i)
- Fonden ser ut som gelé, ös upp den och frys in den i tärningar så är de smidiga och enkla att plocka fram som fond/buljongtärningar.
Tips för godare oxsvans
- Eftersom oxsvansen har så djup och mustig smak är den väldigt god att ha som fyllning i tex ravioli. Att blanda oxsvansköttet med parmesan och ricotta ger en fyllig och smakrik fyllning.
- Oxsvansen är även utmärkt att koka mustig och smakrik fond av. Fonden är perfekt att använda till en riktigt smakrik rödvinssås.
- När oxsvansen kokar i grytan är det bra att skumma av ytan med hjälp av en hålslev. Du får en klarare och mer ren buljong genom att skumma
- Ko-svans/Oxsvans serveras well done, 85 grader.
- Det är lättast att ta bort köttet från benen när oxsvansen forfarande är ljummen.
Källa: Svenskt kött