Biff Rydberg är en riktig klassiker och riktigt, riktigt gott. Oxfilé, potatis, lök, ja allt man behöver för en komplett rätt. Till detta har du en senapskräm, bara helt fantastiskt. Mums!
4 portioner
Tillagningstid 1 h
Ingredienser
- 500 g oxfilé, från övre delen av filén
- 2 msk smör
- salt och malen vitpeppar
- malen svartpeppar
- 4 stora potatisar
- 2 tsk rapsolja
- 1 stor gul lök
Senapskräm:
- 1 ½ dl vispgrädde
- 2 tsk svensk senap
Till servering:
- 4 ägg
- finklippt persilja
Du behöver också:
- 8 små skålar till äggula och senapskräm
Gör så här
- Tärna potatisen och skölj i kallt vatten för att bli av med stärkelsen. Häll av vattnet och bryn i smör. Sänk värmen och stek potatisen färdig i olja medelhög värme. Potatisen skall bli gyllenbrun och vara mjuk i mitten.
- Senapskräm:
Vispa grädden till fast skum och rör ner senapen. Lägg upp krämen i 4 små serveringsskålar. - Äggulor:
Knäck äggen försiktigt och häll äggen genom handen, ett i taget, så att vitan rinner ut mellan fingrarna, och gulan bevaras hel och fin. Lägg över i skålar, täck med plastfolie och ställ i kyl till servering. - Bryn löken i smör i het panna. Sänk värmen och låt löken steka mjuk och gyllenbrun. Blanda lök och potatis och håll varmt.
- Hetta upp en panna ordentligt och bryn köttbitarna i smör i omgångar i het panna. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och stek köttet någon minut. Det ska vara lätt rosa i mitten.
- Lägg upp köttet på den ena halvan av tallriken och potatisen på den andra. Ställ äggulan i sin skål i mitten, skålen med senapskrämen intill, och strö över persiljan.
Tips: Spara äggvitorna till maräng.
Recept och foto: Svenskt kött
Spara recept
Besök vår gårdsbutik
Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.