En bra grillad biff serverad med chilimajonnäs, krispiga sötpotatisstrips och grillad majs är svårslaget på sommaren. Detta är en sätt med både sötma och hetta som man bara inte får nog av. Wow!

4 portioner

Ingredienser

  • 4 hängmörade biffar med fettkappa, ca 700 g, rumsvarma
  • Flingsalt och nymald svartpeppar

Chilimajonnäs
Alla ingredienser ska ha rumstemperatur

  • 2 äggulor
  • 2 tsk fransk senap
  • 1 msk pressad citron
  • 1 krm salt
  • 2 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • Flingsalt
  • 1 stor chilifrukt, delad och urkärnad

Riktig BBQ-sås
2 1/2 dl, el. använd köpt

  • 3 dl ketchup
  • 3 msk mörkt muscovadosocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 msk senapspulver
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1-2 tsk rökessens

Sötpotatisstrips

  • 700 g sötpotatis
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt + mer till servering
  • 3 ägg
  • 2 dl panko
  • 1 liter frityrolja

Till servering

  • Grillade tomathalvor och majskolvar

Gör så här

Chilimajonnäs

  • Lägg äggulor, senap, citron och salt i en stor vid skål. Häll oljan i en kanna med pip. Använd ballongvisp och vispa ihop äggulor, senap, citron och salt. Tillsätt oljan medan du vispar, först droppvis och sedan i en tunn, fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden så att mycket luft kommer in. När majonnäsen börjar tjockna kan du hälla oljan i en lite kraftigare stråle. Skala och grovhacka vitlöksklyftan och mosa den med knivbladets sida på en stor skärbräda tillsammans med lite flingsalt. Finhacka chilin och mosa den till en pasta tillsammans med vitlöksklyftan och saltet. Tillsätt det i majonnäsen och låt den sedan så i kylen minst ett par timmar, gärna över natten.

BBQ-sås

  • Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka försiktigt i 5 minuter. Låt svalna och häll upp på en ren burk. Såsen håller flera månader i kylen.

Sötpotatisstrips

  • Skala sötpotatisen och skär den i stavar. Blanda mjöl och salt på en tallrik, vispa ihop äggen och häll dem på en annan tallrik och häll pankon på en tredje. Rulla sötpotatisen först i mjölet, sedan i äggen och slutligen i pankon. Hetta upp oljan till 175 grader, mät med termometer eller lägg i en liten brödbit, när den blir gyllenbrun är oljan lagom varm. Fritera några sötpotatisstavar åt gången, cirka 2-3 minuter. Låt dem rinna av på hushållspappet och salta generöst.

BBQ-bigg

  • Salta och peppra köttet väl. Grilla det 2-3 minuter per sida och pensla på en matsked BBQ-sås på varje sida mot slutet. Servera tillsammans med majonnäsen, sötpotatisstripsen samt grillade tomater och majskolvar.

 

Recept: Jens Dolk & Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

 

Besök vår gårdsbutik

Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.