Nötrullen är en styckdetalj som ofta glöms bort. Synd, tycker vi, för god är den! Här är ett recept som är perfekt för söndagsmiddagen. Nötrullen är en ganska hård detalj med gott om bindväv vilken gör den perfekt för långsam tillagning. Med detta receptet från Svenskt kött får du en perfekt rulle på långkok som serveras med en passande svartvinbärssås. Drick gärna mousserande svartvinbärs dryck till – passar perfekt!

Receptet är för 8 portioner
Tillagningstid ca 2h

Ingredienser

1,2 kg nötrulle
1 flaska mörkt öl eller porter
1 ½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl soja
2 msk koncentrerad köttfond
1 gul lök, hackad
1 tsk timjan
10 enbär, krossade
10 svartpepparkorn

Sås:
6 dl kokspad
4 msk vetemjöl

Till servering:
ugnsrostade rotfrukter
mandelpotatis

Gör såhär:

  1. Koka upp öl, saft, soja, fond, lök och kryddor i en kastrull stor nog att rymma rullen. Lägg ner köttet. Det skall ligga trångt och vätskan ska täcka. Tillsätt eventuellt vatten. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud under lock ca 1 timme.
  2. Vänd köttet, sätt i röret till en köttermometer och sjud ca 30 minuter, till innertemperatur 80°. Låt köttet kallna i lagen.
  3. Sila kokspadet och mät upp 6 dl. Rör ut mjölet i lite av spadet. Koka upp, red av med mjölblandningen och sjud såsen 3 minuter.
  4. Skär upp köttet lite snett i tunna skivor tvärs över muskeltrådarna. Servera köttet med såsen, rotfrukter och mandelpotatis.
  5. Njut!
Spara recept
Summary
recipe image
Recipe Name
Kokt rulle med svartvinbärssås
Author Name
Published On
Cook Time
Total Time

Besök vår butik där det passar dig

Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.