Detta recept på porterstek från Paul Svensson är den perfekta söndagssteken. Den kräver lite tid men det är värt det. Skyn får du i samband med tillagningen. Servera med vilka tillbehör du vill, till exempel ugnsrostade rotfrukter.

Receptet är för 6 portioner.
Tillagningstid ca 2 timmar.

Ingredienser

  • 1,5 kg fransyska
  • 33 cl porteröl (en flaska)
  • 1,5 dl madeira
  • 3 st enbär
  • 5 kvistar timjan
  • 10 st svartpepparkorn
  • 1 dl ekologisk sojasås
  • 3 dl köttbuljong
  • 3 st lagerblad
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 st morot, skivad
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 2 msk vetemjöl eller maizena till redning
  • 2 msk vatten till redning

Gör såhär:

1. Hacka lök och krossa vitlök. Slå på porter, madeira, köttbuljong och övriga ingredienser utom mjöl och vatten i en ugnsfast gryta med lock och koka upp.

2. Bryn steken ordentligt runtom och lägg den i porterskyn.

3. Baka i ugn på 140° till en innertemperatur på 58° (för rosa till mediumrött kött). Tag ut och lyft locket. Låt svalna i lagen.

4. Sila sedan av lagen, värm och red den med toppredning till en sky.

5. Servering: Skiva köttet och ringla över skysåsen.

6. Njut!

 

Foto: YLE

Spara recept
Summary
recipe image
Recipe Name
Porterstek på fransyska
Author Name
Published On
Cook Time
Total Time

Besök vår gårdsbutik

Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.