Detta recept på porterstek från Paul Svensson är den perfekta söndagssteken. Den kräver lite tid men det är värt det. Skyn får du i samband med tillagningen. Servera med vilka tillbehör du vill, till exempel ugnsrostade rotfrukter.
Receptet är för 6 portioner.
Tillagningstid ca 2 timmar.
Ingredienser
-
1,5 kg fransyska
-
33 cl porteröl (en flaska)
-
1,5 dl madeira
-
3 st enbär
-
5 kvistar timjan
-
10 st svartpepparkorn
-
1 dl ekologisk sojasås
-
3 dl köttbuljong
-
3 st lagerblad
-
1 st gul lök
-
2 klyftor vitlök
-
1 st morot, skivad
-
2 msk vinbärsgelé
-
2 msk vetemjöl eller maizena till redning
-
2 msk vatten till redning
Gör såhär:
1. Hacka lök och krossa vitlök. Slå på porter, madeira, köttbuljong och övriga ingredienser utom mjöl och vatten i en ugnsfast gryta med lock och koka upp.
2. Bryn steken ordentligt runtom och lägg den i porterskyn.
3. Baka i ugn på 140° till en innertemperatur på 58° (för rosa till mediumrött kött). Tag ut och lyft locket. Låt svalna i lagen.
4. Sila sedan av lagen, värm och red den med toppredning till en sky.
5. Servering: Skiva köttet och ringla över skysåsen.
6. Njut!
Foto: YLE
Spara recept
Besök vår gårdsbutik
Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.