Pulled beef – Bringa från Hagshultskossorna

Ingredienser

1,4 kg oxbringa (det går också bra att använda tex bog)

 

Marinad

  • 1 msk kummin
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 4 röda chilifrukter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 0,75 – 1 liter äppelmust

 

  • 1 lageröl (33 cl)
  • ½ dl äppelvinäger
  • 2 msk socker
  • 0,5 dl barbecuesås

0,5 dl hackad färsk bladpersilja till garnering (eller koriander)

 

Tillagning
Köttet blir allra godast om det får ligga i marinaden över natten. Hinner du inte det kan du göra
marinaden och sedan gå direkt på steg 2 (det blir också väldigt gott!)

 

Steg 1. Marinad – Lägg köttet i marinaden över natten

  1. Mortla kummin och fänkålsfrön. Lägg kryddorna tillsammans med köttet i en skål.
  2. Tillsätt salt, socker, svartpeppar, chilipulver och paprikapulver.
  3. Dela chilin på längden och ta bort kärnorna. Strimla den grovt och mortla eller kör i en matberedare.
  4. Skala lök och vitlök. Hacka grovt och mixa tillsammans med chilin i matberedaren eller stöt det till en pasta i morteln. Det kan också hackas fint förhand.
  5. Tillsätt kryddpastan till köttet samt 2 dl av äppelmusten.
  6. Vänd runt så att allt blandas, förslut och låt stå i kylen över natten för att marinera.

 

Steg 2. Tillagning – sätt ugnen på 150 grader

  1. Lägg oxbringan med marinaden i en stekgryta eller ugnsfastform.
  2. Tillsätt resten av äppelmusten, öl samt äppelvinäger.
  3. Sätt på lock eller täck med folie.
  4. Ställ oxbringan i mitten av ugnen i 3,5 – 4 timmar. Ta ut och vänd köttet tre gånger under tiden.
  5. Sista halvtimman ska bringan få lite färg, ta av locket (eller folien) och höj temperaturen till 175–200 grader.
    Ös köttet med stekskyn några gånger.
  6. Ta ut ur ugnen och prova om du kan dela köttet med två gafflar, faller det fint isär är det färdigt.
  7. Låt köttet svalna, dra isär och strimla köttet med två gafflar. Lägg upp på fat
  8. Mixa stekskyn med en stavmixer, blanda med barbecuesås smaka av med socker. Blanda gärna i lite grädde i såsen så blir den lite mildare och rundare i smaken. Ska du inte servera direkt kan du sätta kött och sås i kylskåpet.
  9. Bringan kan ätas kall men är godast direkt när den serveras ljummen. Värm i grytan antingen i ugnen eller på spisen.

Servering

  1. Ska du servera bringan med tex pressad potatis är det gott och fint att garnera med bladpersilja eller färsk koriander.
  2. Bringan kan också serveras i pitabröd med olika tillbehör tex rödlök, isbergssallad och en cole slaw, använd såsen som en dressing. MUMS!

Besök vår butik

Här kan du beställa Krögartalg och läsa om våra övriga produkter.