Här är en riktig klassiker! Enligt tradition görs Shepherd’s pie på lammfärs, men vi gillar att göra den på nötfärs.

Antal: 4 portioner
Pajform: 25 cm diameter och 5 cm hög
Tillagningstid ca 1,5 h

Potatismos                                                   

  • 1 kg potatis
  • 50 g Krögartalg
  • 1 äggula
  • 2 dl grädde
  • 200 g riven cheddarost
  • salt och peppar

Köttfärs

  • 500 g köttfärs från Hagshultskossorna
  • 1 gul lök
  • 2 msk Worcestersås
  • 1 msk soja
  • 1 ägg
  • Sambal Oelek
  • Salt och peppar

Gör så här:

Potatismos:

  • Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Häll över i ett durkslag och låt den ånga av sig en stund. Pressa potatisen.
  • Medan potatisen kokar – blanda grädde, äggula, Krögartalg och hälften av osten i en kastrull. Värm på svag värme och rör om ordentligt så att det blir blandas väl.
  • Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 225°C.

Färs:

  • Blanda alla ingredienser till färsen.
  • Lägg färsen i en bunke och häll över blandningen, röd snabbt ihop allting.
    Krydda med salt och peppar.

Smörj en form med lite olja.
Bred ut färsen i formen. Jämna till med en träslev så att färsen blir kompakt och täcker hela formen.
Sätt in färsen i ugnen, mellersta fasen, i 15 minuter.

Ta ut formen, täck färsen med moset och strö över resten av osten.
Sätt in i ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.

Låt pajen svalna en stund före servering.
Servera med en fräsch sallad till och gärna en (engelsk) öl.

Spara recept
Summary
recipe image
Recipe Name
Shepherd's pie à la Hagshult
Author Name
Published On
Preparation Time

Besök vår butik där det passar dig

Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.