Här är en riktig klassiker! Enligt tradition görs Shepherd’s pie på lammfärs, men vi gillar att göra den på nötfärs.
Antal: 4 portioner
Pajform: 25 cm diameter och 5 cm hög
Tillagningstid ca 1,5 h
Potatismos
- 1 kg potatis
- 50 g Krögartalg
- 1 äggula
- 2 dl grädde
- 200 g riven cheddarost
- salt och peppar
Köttfärs
- 500 g köttfärs från Hagshultskossorna
- 1 gul lök
- 2 msk Worcestersås
- 1 msk soja
- 1 ägg
- Sambal Oelek
- Salt och peppar
Gör så här:
Potatismos:
- Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Häll över i ett durkslag och låt den ånga av sig en stund. Pressa potatisen.
- Medan potatisen kokar – blanda grädde, äggula, Krögartalg och hälften av osten i en kastrull. Värm på svag värme och rör om ordentligt så att det blir blandas väl.
- Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 225°C.
Färs:
- Blanda alla ingredienser till färsen.
- Lägg färsen i en bunke och häll över blandningen, röd snabbt ihop allting.
Krydda med salt och peppar.
Smörj en form med lite olja.
Bred ut färsen i formen. Jämna till med en träslev så att färsen blir kompakt och täcker hela formen.
Sätt in färsen i ugnen, mellersta fasen, i 15 minuter.
Ta ut formen, täck färsen med moset och strö över resten av osten.
Sätt in i ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Låt pajen svalna en stund före servering.
Servera med en fräsch sallad till och gärna en (engelsk) öl.
![recipe image](https://hagshult.se/wp-content/uploads/2021/04/IMG_2660-scaled-e1618253097592.jpg)
Besök vår butik där det passar dig
Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.