Grytbitar framtagna ur bogen, en mager men mör bit som gör den utmärkt nerskuren i en mustig gryta. Dessa färdigskurna bitarna är perfekta att ha i frysen – bara att tina och lägga i grytan!
Vad är bog?
Bogen hittar du mellan frambenet och skulderbladet på kon. Det är en bit som går att använda till rätter som den klassiska råbiffen, men även till tjälknöl och gulasch. Det är en relativt mager bit, men mör, vilket gör den perfekt till dessa rätter. Är det råbiff du ska laga är bogen ditt bästa val, men även till grytor där den gör sig fantastiskt bra. I gårdsbutiken hittar du både bog som hel detalj, eller färdigskuren i grytbitar – redo att användas i en mustig gryta!
Att tillaga bog
Till grytan är bogen det perfekta alternativet för ett ordentligt långkok, då den har de perfekta egenskaperna för det. Man kan likna bogen med en mager högrev. För att bäst lyckas med bog, och grytbitarna, bör du vara noga med att köttet ska vara rumstempererat innan du steker det, samt avtorkat för att få den bästa stekytan. Du ska även salta innan du steker, men peppra gör du efter då det lätt kan bränna. Stek gärna bogen i både smör och Krögartalg. Båda bidrar till en fantastisk smak, men talgen kan nå en högre temperatur vilket ger en extra fin yta.
Hur får jag till den perfekta grytan?
Grytan – denna klassiska men oj så goda rätt. Den passar perfekt till alla tillfällen – bjud dina vänner på en mustig gryta och ett glas rött, eller servera den med klassiska tillbehör till söndagsmiddagen. För att lyckas med sin gryta gäller det att vara ute i god tid. Låt den stå och puttra länge för att få fram alla smaker och för att få köttet sådär härligt mört så det bara faller isär.
Det första, och kanske det viktigaste, steget är att bryna dina grytbitar. Låt det få fin färg på hög värme, men inte så det tillagas! Syftet med detta steget är att man får fram de fantastiska smakerna som bara kommer fram under hög temperatur.
Se till att ha en tjockbottnad gryta, eftersom den ska stå på spisen länge är det viktigt att det inte bränner vid. Låt grytan sjuda, har du för hög temperatur kan det göra köttet hårt och segt trots många timmar. Tålamod är nyckeln till en perfekt gryta!