Så här kan du använda Krögartalg:
- Steka kött i, det tillför köttet mer smak och ger en krispig stekyta.
- Riv kall talg över det varma köttet och servera direkt.
- Steka grönsaker i och hitta nya smaksensationer.
- Använd i pajdeg för en frasigare deg.
- Gör majonnäs och få ett smakrikt tillbehör till tex. råbiffen.
- Smält en klick och smaksätt såsen.
- Byt ut hälften av smöret när du gör bearnaisen och få en djup och fin smak.
- Fritera potatis i, det ger perfekt krispiga pommes med mycket fyllig och djup smak.
- Bred det på mackan och strö lite flingsalt över.
Fakta om Krögartalg
- Krögartalg kan hettas upp till högre temperatur än vanligt smör.
- Den gula färgen visar att det kommer från gräsätande djur.
- Innehåller naturligt vitaminer, mineraler och Omega-3.
- Krögartalg återgår till fast form igen, efter att du värmt upp det.
- Förvara det inte för kallt, det blir hårt och svårare att jobba med.
- Hållbarheten är lång minst ett år (och oftast mycket längre än så).
Ännu mer fakta:
Rykpunkt: Beskriver hur mycket värme oljor och fetter tål innan de börjar ryka. Alla orenheter som finns i ett fett sänker rykpunkten. Rykpunkten för Krögartalg 205 grader (för smör är den ca 150 grader).
Om fett eller oljor överhettas, alltså passerar sin rykpunkt, börjar fettet brytas ner. Det innebär att näringsvärdet sjunker och det får en sämre smak. Det bildas också toxiska föreningar som är direkt skadliga.
Tändpunkt för talg från kor: 360 grader