Att grava livsmedel är något vi gjort länge för att förlänga hållbarheten på t.ex. fisk och kött. En riktig klassiker är gravad lax som syns både på jul-, påsk- och midsommarbordet, men för dem som inte gillar lax kommer här ett perfekt recept på ett alternativ till laxen – gravad nötrulle! Den görs på liknande vis och är bara magiskt gott. Skär i tunna skivor och njut.
Förberedelser: 10 min
Gravning: 5+1 dygn
Ingredienser
- 500 g nötrulle
- 0,75 dl socker
- 0,75 dl salt
- 2 kvistar timjan
- 5 st enbär
Gör såhär
- Blanda ihop socker och salt och klappa in i köttet.
- Lägg kött, enbär och timjan i dubbla plastpåsar.
- Knyt ihop påsarna och grava i kylskåpet i 5 dygn.
- Vänd påsen 2 gånger per dygn.
- Frys in köttet över natten.
- Skär det frysta köttet i tunna skivor innan servering.
- Njut!
Foto och recept: Gröna gårdar
Spara recept
Besök vår gårdsbutik
Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.