Bearnaisesås på Krögartalg. Den perfekta såsen till kött (och mycket annat!)
Man kan också välja att använda Guldtalg som är mjukare i konsistensen och rundare i smaken.

Ca 30 min

Ingredienser

  • 6-7 äggulor (beroende på hur stora de är)
  • 250 gram Krögartalg
  • 200 gram skirat smör
  • 2 kvistar färsk dragon
  • 3 finhackade schalottenlökar
  • 8 nymalda vitpepparkorn
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk hackad körvel
  • 1 msk hackad dragon
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 tsk chilisås
  • salt och tabasco efter smak

Steg

  • Koka löken mjuk i en kastrull tillsammans med dragonkvistarna, vinäger, vatten, 2 krm salt och vitpeppar tills nästan hälften av vätskan har kokat bort. Låt svalna (ta bort dragonkvistarna).
  • Skira smöret (Smält smöret långsamt i en kastrull utan att röra i det, när allt har smält, häll försiktigt av det klara smöret och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen).
  • Värm det skirade smöret och Krögartalgen till ca. 50 grader.
  • Blanda lökröran med äggulorna och vispa med en ballongvisp, värm på medelvärde, vispa hela tiden tills såsen blir fluffig och därefter blank och tjock.
  • Tag bort kastrullen från värmen, häll långsamt i fettet i en tunn stråle. Vispa lugnt och metodiskt tills såsen blir krämig och fin. Blir den för tjock, späd med lite ljummet vatten.
  • Tillsätt örterna och avsluta med att tillsätta chilisås och smaka av med salt och tabasco.
Spara recept
Summary
recipe image
Recipe Name
Krögarbea
Author Name
Published On
Cook Time
Total Time

Besök vår gårdsbutik

Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.