Bearnaisesås på Krögartalg. Den perfekta såsen till kött (och mycket annat!)
Man kan också välja att använda Guldtalg som är mjukare i konsistensen och rundare i smaken.
Ca 30 min
Ingredienser
- 6-7 äggulor (beroende på hur stora de är)
- 250 gram Krögartalg
- 200 gram skirat smör
- 2 kvistar färsk dragon
- 3 finhackade schalottenlökar
- 8 nymalda vitpepparkorn
- 1 dl rödvinsvinäger
- 1 dl vatten
- 1 tsk hackad körvel
- 1 msk hackad dragon
- 1 msk hackad persilja
- 1 tsk chilisås
- salt och tabasco efter smak
Steg
- Koka löken mjuk i en kastrull tillsammans med dragonkvistarna, vinäger, vatten, 2 krm salt och vitpeppar tills nästan hälften av vätskan har kokat bort. Låt svalna (ta bort dragonkvistarna).
- Skira smöret (Smält smöret långsamt i en kastrull utan att röra i det, när allt har smält, häll försiktigt av det klara smöret och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen).
- Värm det skirade smöret och Krögartalgen till ca. 50 grader.
- Blanda lökröran med äggulorna och vispa med en ballongvisp, värm på medelvärde, vispa hela tiden tills såsen blir fluffig och därefter blank och tjock.
- Tag bort kastrullen från värmen, häll långsamt i fettet i en tunn stråle. Vispa lugnt och metodiskt tills såsen blir krämig och fin. Blir den för tjock, späd med lite ljummet vatten.
- Tillsätt örterna och avsluta med att tillsätta chilisås och smaka av med salt och tabasco.
![recipe image](https://hagshult.se/wp-content/uploads/2020/11/bea-scaled-e1616774454796.jpg)
Besök vår butik där det passar dig
Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.