Bearnaisesås på Krögarsmör. Den perfekta såsen till kött (och mycket annat!)

Ingredienser

  • 6-7 äggulor (beroende på hur stora de är)
  • 250 gram Krögarsmör
  • 200 gram skirat smör
  • 2 kvistar färsk dragon
  • 3 finhackade schalottenlökar
  • 8 nymalda vitpepparkorn
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk hackad körvel
  • 1 msk hackad dragon
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 tsk chilisås
  • salt och tabasco efter smak

Steg

  • Koka löken mjuk i en kastrull tillsammans med dragonkvistarna, vinäger, vatten, 2 krm salt och vitpeppar tills nästan hälften av vätskan har kokat bort. Låt svalna (ta bort dragonkvistarna).
  • Skira smöret (Smält smöret långsamt i en kastrull utan att röra i det, när allt har smält, häll försiktigt av det klara smöret och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen).
  • Värm det skirade smöret och Krögarsmöret till ca. 50 grader.
  • Blanda lökröran med äggulorna och vispa med en ballongvisp, värm på medelvärde, vispa hela tiden tills såsen blir fluffig och därefter blank och tjock.
  • Tag bort kastrullen från värmen, häll långsamt i fettet i en tunn stråle. Vispa lugnt och metodiskt tills såsen blir krämig och fin. Blir den för tjock, späd med lite ljummet vatten.
  • Tillsätt örterna och avsluta med att tillsätta chilisås och smaka av med salt och tabasco.

Besök vår butik

Här kan du beställa Krögartalg och läsa om våra övriga produkter.